fallback

Турция намали лихвите с още половин пункт

Централната банка на страната се опитва да стимулира забавящата се икономика и да я предпази от поскъпването на лирата

20:25 | 16.05.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Турската централна банка понижи и трите си основни лихви с 0,5 процентни пункта в опит да стимулира забавящата се икономика и да я предпази от поскъпването на лирата, съобщава Ройтерс. Банката е свалила едноседмичната си репо лихва от 5 на 4,5%, лихвата по замането на средства – от 4 на 3,5%, а тази по кредитирането – от 7 на 6,5%.  От миналия септември насам банката предприе поредица от лихвени понижения, за да подкрепи растежа, който се забави до 2,2% през миналата година. През април основната лихва бе свалена също с 0,5 пункта.

„За да се балансират рисковете за финансовата стабилност подходящата политика би била да се запазят лихвите ниски, докато същевременно се увеличат чуждестранните валутни резерви чрез разумни макроикономически мерки”, се казва в изявлението.

Пониженията на лихвите се очаква да пресекат входящите капиталови потоци в резултат на стимулиращите мерки в Япония и други развити икономиики, които подкрепят курса на лирата. През последните седмици редица централни банки, сред които тези на Южна Корея, Австралия и Израел, намалиха лихвите си, за да отслабят своите валути и да запазят конкурентоспособността на износа си на фона на агресивните монетарни стимули в много държави.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:22 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още