fallback

Европейските акции разшириха повишенията

Инвеститорите се обнадеждиха от оптимизма на Английската централна банка

19:22 | 15.05.13 г.

Европейските акции разшириха повишенията, след като днес централната банка на Великобритания повиши очакванията си за икономическия растеж, предаде Bloomberg.

Общоевропейският Stoxx Europe 600 добави 0,5 на сто до 307 пункта, а от началото на годината повишението на индекса достигна близо 10 на сто благодарение на стимулите на централните банки.

В Германия DAX 30 регистрира ръст от 0,27% до 8 362 пункта, във Великобритания  FTSE 100 добави 0,12% до 6 694 пункта, а във Франция CAC 40 отчете повишение от 0,4% до 3 982 пункта.

Акциите на EasyJet Plc поскъпнаха и подкрепиха ръстовете при авиопревозвачите, след като компанията прогнозира, че ще подобри рентабилността си през тази година. Пазарната оценка на TUI AG добави над 3 на сто, след като компанията обяви плановете си да генерира печалба в размер на 1 млрд. евро до 2015 г.

Акциите на Commerzbank AG поскъпнаха с 11 на сто в първия ден, в който банката предложи нови акции на инвеститорите.

“Количествените улеснения в глобален мащаб движат пазарите в момента, както и корпоративните отчети”, коментира пред информационната агенция Андреа Уилямс от Royal London Asset Management.

Акциите се повишиха, след като управителят на Английската централна банка сър Мървин Кинг обяви, че институцията е ревизирала леко нагоре прогнозата си за растежа през следващите три години. Той обаче предупреди, че възстановяването на британската икономика остава „слабо и неравномерно“.

Оптимизмът се базира на очакването, че световната икономика ще започне да се възстановява след последните икономически инициативи, а пък еврозоната ще спре да се свива през втората половина на годината.

Данните за икономическия растеж на еврозоната и Европейския съюз обаче продължават да будят тревога. Данните на Евростат показват, че икономиката на еврозоната записва спад за шесто поредно тримесечие пред първите три месеца на годината, което е най-дългият период на рецесия досега.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:43 | 10.09.22 г.
fallback