fallback

И европейските индекси не се предават в съревнованието по алпинизъм

Пазарите ще вървят нагоре, освен ако не се случи нещо наистина тревожно, коментира анализатор

20:16 | 14.05.13 г. 1

Основните европейски индекси обърнаха посоката на движение към повишение в рамките на днешната сесия, за да приключат на нови многогодишни върхове, съобщи MarketWatch.

Общоевропейският индекс Stoxx Europe 600 прибави 0,39% до 305,66 пункта, приключвайки на най-високото си ниво от юни 2008 г.

Франсис Хъдзън, стратег за световния фондов пазар в Standard Life Investments, заяви, че се очаква подемът да продължи. „Пазарите ще вървят нагоре, освен ако не се случи нещо наистина тревожно“, каза Хъдзън. „Намираме се в края на сезона на отчетите и двигателите на новините се изместват от компаниите към политическата и икономическата арена. Това донякъде е по-рисковано, но в момента липсват големи политически вълнения“, добави тя.

Европейските индекси започнаха сесията с понижения, докато инвеститорите изчакваха икономическите данни от Германия.

Индексът за доверието на инвеститорите и анализаторите в германската икономика, изчисляван от института ZEW, нараства минимално през май до 36,4 пункта, но остана под предвижданията на специалистите за ръст до 40 пункта. Данните са в контраст с тези от миналата седмица, когато числата за индустриалното производство и външнотърговския баланс надхвърлиха очакванията на анализаторите и подхраниха надеждите, че икономиката се разширява след слабото начало на годината.

Индустриалното производство в еврозоната през март обаче е нараснало с 1% на месечна база, подпомогнато от стабилния ръст в енергийния сектор и стоките за дълготрайна употреба. Икономисти очакваха ръст от едва 0,4%.

Германският индекс DAX 30 напредна с 0,72% до 8 339,11 пункта, приключвайки на ново най-високо ниво в историята си за 6-та поредна сесия. Акциите на Deutsche Post AG поскъпнаха с 2,3% до 19,51 евро, след като компанията отчете ръст на печалбата си за първото тримесечие от над 45%, а тези на Daimler AG повишиха стойността си с 2,6% до 45,75 евро.

Пазарната капитализация на Commerzbank AG обаче потъна с 6,1% до 9,33 евро за акция, след като банката обяви увеличаване на капитала си с 2,5 млрд. евро, за да успее да върне на държавата отпуснатата ѝ помощ по време на финансовата криза.

Френският индекс CAC 40 спечели 0,53% до 3 966,06 пункта, като акциите на European Aeronautic Defence & Space Co. (EADS) прибавиха 3% към стойността си до 42,44 евро, след като компанията обяви ръст на оперативната печалба от 56% за първото тримесечие и запази прогнозата си за годишна печалба.

Британският индекс FTSE 100 се повиши с 0,82% до 6 686,06 пункта, регистрирайки увеличение за 9-та поредна сесия.

Пазарната капитализация на BG Group PLC се разшири с 3,5% до 1 227 пенса за акция, след като компанията обяви, че се връща към проучвателната дейност и втечнения природен газ, докато съкращава разходите за развойна дейност. Акциите на Severn Trent PLC скочиха с 13,8% до 2 077 пенса, след като компанията обяви, че се намира в „много ранен етап“ на преговори за изкупуване, макар че официална оферта все още не е била отправена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:16 | 31.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още