fallback

Енрико Лета се опасява за правителството

Скандалите около Берлускони нажежават настроенията в крехката управляваща коалиция в Италия

13:44 | 13.05.13 г.
Автор - снимка
Редактор

Италианският министър-председател Енрико Лета предупреди коалиционните си партньори, че бъдещето на правителството е изправено пред сериозни рискове заради атаките на Силвио Берлускони срещу магистрати, предаде Ройтерс.

Напрежението между коалиционните партньори в Италия избухна в неделя, след като Берлускони обвини съдебната власт, че се опитва да го елиминира политически, а съмишленикът му Анджелино Алфано обвини членове на лявоцентристката Демократическа партия на Лета, че подкрепят атаките на магистратите срещу бившия италиански премиер и известен магнат.

“Подобни сблъсъци са неприемливи и не бива да се повтарят, защото отрицателните последици са много по-големи, отколкото правителството да се държи единно”, коментира говорителят на премиера Джанмарко Тревизи пред репортери.

“Лета повтори, че не е готов да запази правителството на всяка цена", допълни той, след като кабинетът на страната проведе извънредно заседание, което премиерът обрисува като шанс да се обсъдят някои от най-спорните проблеми пред правителството.

Освен реформите на избирателната система, кабинетът трябва да намери начин да се преодолеят различията между политическите сили по отношение на данъчното облагане и намалението на данъците, обещано от дясноцентристката коалиция, но от което левицата се дърпа.

Фрагментацията на правителството допълнително усложнява задачата на Енрико Лета и отново засили съмненията доколко неговото правителство ще бъде устойчиво, въпреки уверенията на Силвио Берлускони, че няма да оттегли подкрепата си за управляващата коалиция.

В опит да успокоят напрежението, коалиционните партньори се съгласиха, че министрите отсега нататък няма да участват в митинги и телевизионни предавания, които не са свързани с техните компетенции.

Неволите на Берлускони обаче се очаква да продължат да тежат на правителството на Енрико Лета. Днес ще се състои изслушване по процеса срещу бившия премиер за платен секс с малолетна.

Въпреки съдебните дела срещу Берлускони обаче дясноцентристката коалиция продължава да печели симпатиите на избирателите. Резултатите от проучване на ISPO institute, публикувани във в. Corriere della Sera, сочат, че партията на Берлускони печели подкрепата на 35,6% от гласоподавателите, докато лявоцентристкият алианс – на 29,6%, а на популисткото движение “5 звезди” – 24,1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:49 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още