fallback

ЕЦБ е склонна да кредитира малкия и средния бизнес, но иска и други да помогнат

Банката е готова да помогне с осигуряване на ликвидност, но при определени условия

15:50 | 08.05.13 г. 2

Европейската централна банка е наясно какво би могла да направи, за да стимулира кредитирането на малките и средни предприятия, макар че други институции в Европейския съюз може би са в по-добра позиция, за да подпомогнат процеса, е заявил членът на управителния съвет на финансовата институция Йорг Асмусен, цитиран от Ройтерс.

ЕЦБ се опасява, че банките, притеснени от поемането на риск, не кредитират малките предприятия в периферията на еврозоната и че това лишава подобни компании от финансирането, от което те имат нужда, за да инвестират и да помогнат за ръста на местните икономики. При положение, че кредитирането в периферията е замряло, понижаването на основния лихвен процент от страна на ЕЦБ осигурява съвсем слабо икономическо влияние.

За да се справи с проблема, ЕЦБ търси начини за съживяване на пазара на ценни книжа, обезпечени с активи (asset-backed securities – ABS), за да позволи на банките да прехвърлят част от кредитния риск върху други инвеститори, освобождавайки допълнителни средства за кредитиране, докато изпълняват и новите регулаторни стандарти.

Ръководството на ЕЦБ обаче все още не е стигнало до общо разбиране за това какво трябва да се направи или за степента, в която то би могло да помогне за съживяването на ABS пазара.

Германският вестник Die Welt, позовавайки се на източник от централната банка, съобщи днес, че мнозинството от членовете на Управителния съвет на финансовата институция изглежда одобряват покупки на ABS от самата нея.

Запитан за материала в германското издание, Асмусен заяви, че работата на институцията по въпроса какво може да се направи за стимулиране на кредитирането на малките и средните предприятия продължава.

„Склонни сме да разгледаме всяка възможност в рамките на нашия мандат и това е свързано с начина, по който може да бъде съживен пазарът в Европа на ценни книжа, обезпечени с активи, особено обезпечени със заеми за малкия и средния бизнес“, каза Асмусен пред комисия на Европейския парламент.

Според него обаче други институции от Европейския съюз може би са по-добре позиционирани, за да стимулират кредитирането на малките и средните предприятия.

ЕЦБ би могла да помогне с осигуряване на ликвидност, обясни той. „Мисля, че направихме доста в тази насока“, подчерта членът на УС на ЕЦБ.

„Не ликвидността е това, което сдържа, възпира банките от кредитиране. Това е или липсата на капитал, или увеличеното бягство от риска. За тези два елемента – капитала и нарасналото избягване на риск – може би е по-подходящо да се задействат други институции в ЕС – Европейската комисия или Европейската инвестиционна банка. Но в рамките на нашия мандат ние ще направим всичко, което е в нашите възможности“, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:18 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още