fallback

Член на ръководството на ЕЦБ призова да се сложи край на "тройката"

Европа трябва да реши кризата със свои собствени институции, според Йорг Асмусен

15:32 | 08.05.13 г. 2

Европа трябва да приключи сътрудничеството си с Международния валутен фонд (МВФ) и да се справи с кризата със свои собствени институции, коментира в Европарламента членът на Управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) Йорг Асмусен, цитиран от The Wall Street Journal.

Асмусен призова да се сложи край на т. нар. „тройка“ - подложеният на постоянни критики екип на Европейската централна банка, Европейската комисия (ЕК) и Международния валутен фонд, която работи по пет спасителни програми.

„Тройката е малко странно решение в условията на криза. Така че това трябва да се промени“, коментира той.

Идеята за спасителен механизъм в еврозоната без участието на МВФ може обаче да се окаже спорна, особено в Германия и още няколко членки на еврозоната, които ползват институцията заради нейната експертиза и опит в работата в условията на финансов срив.

Същевременно обаче „тройката“ е обвинявана, че принуждава правителствата да предприемат непопулярни практики без да следва прозрачни демократични процедури – твърдение, което и трите институции категорично отхвърлят.

Според Йорг Асмусен Европейската комисия трябва да бъде поставена в центъра на европейския механизъм за разрешаване на кризисни ситуации. Той подчерта, че естественият край на съюза с МВФ ще дойде, когато Eвропейският стабилизационен механизъм - постоянният спасителен фонд за еврозоната - се превърне в напълно европейска институция.

Той обаче предупреди, че отказът от „тройката“ сега, докато действат спасителни планове, не е добра идея, защото Европа все още не разполага с подходящ механизъм за справянето с проблема. „Не бих съветвал механизмът да се променя в условията на криза, ние нямаме алтернатива за това в момента“, коментира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:42 | 09.09.22 г.
fallback