fallback

Нова седмица – нов рекорд?

Заради празнични дни и очаквани добри корпоративни данни DAX и Dow Jones са на път да достигнат нова рекордна стойност през седмицата

09:09 | 06.05.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

"Напълно възможно е Dax скоро отново да стартира нов опит за достигане на границата от 8000 пункта", казва Йорг Ран, пазарен стратег в Marcard, Stein & Со. В петък германският индекс на сините чипове скочи до 8122,29 пункта - най-високо ниво на затваряне в историята на барометъра. Това не е основата на дългоочаквания скок над 8 151,57 пункта, колкото е най-високо достиганата стойност въобще, пита реторично Boerse.de.

На това рекордно равнище барометърът се озова на 13 юли 2007 по време на борсовтаа търговия. Всички опити за достигане на този праг се проваляха - за последен път през март тази година. Сега само около 30 пункта не достигат на Dax, за да изпревари най-накрая стария рекорд от 2007-а година.

Големият брат от САЩ - Dow Jones, успя да стори това още в началото на март. В петък американският бенчмарк скочи междувременно над 15 000 пункта, с която той, както и по-широкият пазарен индекс S & P 500, отбелязаха нов рекорд.

Два двигателя задвижиха през изминалата седмица борсите: здравият пазар на труда и намаляването на лихвения процент от страна на ЕЦБ. "Данните за пазара на труда в САЩ са били значително по-добри от очакваното и това не можеше да се очаква след последните лоши икономически данни в САЩ", казва пазарният стратег Робърт Халвър от Baader Bank.

"А Европейската централна банка взе властта над капиталови пазари, след като в четвъртък намали основния си лихвен процент“.

В допълнение идват отрицателните реални лихвени проценти при много други форми на инвестиции. Така че спестяването вече не е добро начинание, а държавни облигации на страни с добра кредитна история като Германия обещават мизерен доход. А инфлацията изяжда и малкото. "Това, което остава като инвестиционна алтернатива, е фондовият пазар", каза Халвър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:44 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още