fallback

Всички погледи са обърнати към ЕЦБ

Очакванията са централната банка на еврозоната да понижи основната лихва и да обяви нова кредитна програма, насочена към малкия бизнес

08:45 | 02.05.13 г. 8

След като Федералният резерв даде заявка, че ще продължи със стимулите, днес всички погледи са вперени в Европейската централна банка (ЕЦБ). Очакванията са, че централната банка на еврозоната ще понижи основния лихвен процент с 0,25 – 0,5 пр. п., съобщава CNBC.

Освен евентуалното понижение на основната лихва, пазарните участници очакват също така да бъде представен нов кръг от вливане на ликвидност под формата на някаква кредитна програма, насочена към дребния бизнес.

Засилват се и спекулациите, че ЕЦБ ще понижи и лихвата по депозитите, като от нулева тя вероятно ще стане отрицателна.

Инфлацията в еврозоната се забави до 1,2% през април, което е най-ниско ниво от февруари 2010 г. и значително под целта от 2%, заложена от централната банка. Безработицата в региона достигна рекордните 12,1 на сто, а броят на безработните е над 19 млн. души – най-много откакто е основана единната валута.

Понижението на лихвата обаче би направило много малко за стимулирането на растежа, отбелязва FT. Бизнесът и домакинствата получават много по-високи лихви, отколкото се предполага заради разхлабената парична политика, а малките и средни предприятия, особено в южноевропейските държави, се изправят пред сериозни ограничения за достъпа им до кредитен ресурс.

Изданието подчертава, че ЕЦБ трябва да намери начин директно да достигне до дребния бизнес, например да облекчи правилата за допустимост на обезпеченията за малки и средни предприятия или да взаимства британската схема “Финансиране за кредитиране”, която предлага евтин финансов ресурс на банките в замяна на увеличение на кредитния ресурс за бизнеса.

Препоръчва се също така ЕЦБ да понижи допълнително лихвата по банковите депозити, която в момента е нулева. Въвеждането на една негативна лихва ще бъде мощен стимул за банките да се възползват от натрупаните резерви и да засилят кредитирането.

В допълнение правителствата могат да разхлабят политиката на икономии и да започнат да осъществяват структурни реформи, за да увеличат конкурентоспособността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:21 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още