fallback

Протести на отчаянието, а не празнични демонстрации в Деня на труда

Заради икономическата ситуация в Европа чувството на безсилие се засилва сред обществеността

08:50 | 01.05.13 г. 10

Европа ще бъде обхваната от протести на днешния Ден на труда, съобщава FT. Празничните демонстрации отпреди години ще бъдат заместени от демонстрации на отчаянието заради рекордно високата безработица и тежката рецесия, обхванала Стария континент.

В Гърция се провежда 24-часова общонационална стачка, която започна точно в полунощ, съобщи ВВС. Тя ще блокира всички публични услуги в страната, включително транспорта и болниците.

Организаторите на стачката настояват да се прекратят мерките за икономии и прилагането на по-високите данъчни ставки, които доведоха до шеста година на дълбока рецесия и рекордна безработица. Правителството обаче настоява, че икономиите са необходими, за да излезе Гърция от тежката финансова криза.

Протестни демонстрации има във всички държави, тежко засегнати от кризата, на фона на съкращаването на публичните разходи и по-високите данъци.

Заради икономическата ситуация в региона чувството на безсилие се засилва сред обществеността, тъй като политическите сили и особено лявоцентристките партии, които някога изразяваха мнението на работническата класа, вече не са в състояние да защитават работните места и да работят за социалното сближаване, тъй като предлагат решения, които галсоподавателите оценяват като неработещи, непрактични и твърде скъпи, отбелязва FT.

Петте години на криза подкопаха доверието на избирателите. В Исландия например те не се довериха на социалдемократите, а върнаха на власт същите дясноцентристки партии, които доминираха финансова имплозия на острова през 2008 г. В Ирландия през 2011 г. отговорните за колапса на икономиката бяха изтласкани встрани, но от проучванията на общественото мнение напоследък се вижда, че те отново набират скорост в политическия живот.

С изключение на Франция, дясноцентристките сили управляват 4 от шестте големи европейски държави и споделят властта в Италия. Те представляват и най-големия политически блок в Европейския парламент.

Част от проблемите на левицата, че в трудни времена тя се представи традиционно – като двигател на високите публични разходи и неспособна да подобри условията за бизнеса с цел генериране на работни места.

Спечелването на репутация за доброто управление на публичните финанси е от съществено значение за дългосрочния успех на левицата. Представители на лявоцентристки коалиции признават, че моделът на високите данъци и публични разходи е изчерпан, но явно някои от тях не могат да устоят и продължават да дават фалшиви обещания на избирателите.

Група на социалистите в Европарламента неотдавна изготви специален “социален пакт за напредък”, в който са заложени цели за 5% безработица, увеличаване на разходите за образование до поне 6% от БВП и 3% - за научна и развойна дейност, както и призив за социална защита чрез всеобщ и равен достъп до здравни грижи, сигурност на доходите и социални права.

Следващият голям тест за политическите сили в център-ляво в Европа и кръстоносния им поход срещу икономиите ще бъде през 2014 г., когато са изборите за законодателния орган на ЕС. Поражение от десните партии е достатъчно лош сценарий, но пътят на лявоцентристките партии би станал още по-труден, ако евроскептиците и популистките партии, които се роят напоследък, съберат още гласове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:48 | 01.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още