fallback

Новото италианско правителство спечели финалния вот на доверие в Сената

По-късно днес премиерът Енрико Лета ще се срещне с канцлера на Германия Ангела Меркел

16:59 | 30.04.13 г.
Автор - снимка
Редактор

Италианският премиер Енрико Лета спечели финалния вот на доверие в Сената, съобщи Bloomberg. Късно снощи новият италиански кабинет спечели вота на доверие в долната камара на парламента.

По-късно днес Лета ще се срещне с канцлера на Германия Ангела Меркел и двамата ще дадат съвместна пресконференция.

Инвеститорите и европейските лидери се запознаха вчера с новото правителство на Италия, когато Енрико Лета очерта приоритетите си пред депутатите от долната камара на парламента. В плана, който беше подкрепен от три парламентарно представени партии, обаче липсваха детайли как точно новият премиер на страната смята да изпълни намерението си да намали данъците.

Целта на кабинета е да намери начин да спре планираното увеличение на ДДС, да премахне имотния данък и да понижи данъчните ставки върху възнагражденията и да въведе данъчни облекчения за работодателите, които назначават млади хора.

Енрико Лета „наследи“ икономика, която вероятно ще отчете спад за осмо поредно тримесечие, отбелязва информационната агенция. Безработицата достигна 11,5 на сто, което е рекордно високо равнище от около 20 години. В тази връзка новото правителство има тежката задача да спечели доверието на избирателите, които отхвърлиха мерките за икономии, приети от служебното правителство на Марио Монти.

Пред Сената Енрико Лета повтори, че Италия не може да си позволи да се фокусира само върху опитите да съкрати огромния си публичен дълг и има нужда от нов акцент в политиката – извеждането на икономиката от рецесията.

Същевременно обаче днес Европейската комисия призова новата широка коалиция в Италия да спази поетите ангажименти за икономии, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Целите, договорени за тази година, остават в сила", каза говорител на еврокомисаря по икономическите и валутните въпроси Оли Рен. Информационната агенция припомня, че са планирани икономии, както и мерки срещу увеличаващата се безработица, която е особено висока сред младежите. "Трябва да видим как тези мерки ще бъдат приложени", отбеляза говорителят на Оли Рен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:41 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още