fallback

Асмусен: Има добри причини за членство в еврозоната

Членът на УС на ЕЦБ посочи, че "в момента еврозоната не е най-добрата реклама на стабилността", но призова "да не задълбаваме в тази ситуация"

20:32 | 29.04.13 г. 12

Все още държавите от Европейския съюз имат добри причини да влязат в еврозоната, въпреки трудностите напоследък, коментира членът на Управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) Йорг Асмусен, цитиран от Ройтерс.

Развиващите се държави от Централна и Източна Европа са сред потенциалните кандидат-членки в еврозоната, отбелязва информационната агенция.

Асмусен, който говори по време на годишната среща на банковите директори от Централна и Източна Европа, посочи, че тези държави ще се възползват от по-ниските разходи за трансакции, както и ще премахнат рисковете от валутните курсове като се има предвид, че еврозоната е техен основен партньор.

“Осъзнавам, че в момента еврозоната не е най-добрата реклама на стабилността, като се имат предвид трудностите, пред които се изправят някои от членовете й”, каза Йорг Асмусен. “Аз обаче мисля, че е важно да не задълбаваме в тази ситуация”, допълни той.

Икономиката на еврозоната преминава през втората си рецесия от 2007-2008 г. насам. Кипър стана петата държава от европейския паричен съюз, която поиска спасителна помощ от партньорите си, след което се засилиха опасенията за бъдещето и оцеляването на общността.

Асмусен обаче коментира, че много от централно- и източноевропейските компании вече са се интегрирали успешно във веригата на доставки в еврозоната, което е още една причина те да се възползват от по-добри условия в случай на членство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:00 | 01.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още