fallback

Вотът на доверие - първото предизвикателство на новия италиански кабинет

Премиерът Енрико Лета вече обяви, че негов приоритет ще бъде да промени политиката на строгите икономии

08:40 | 29.04.13 г.

Новото италианско правителство положи клетва в неделя на пищна церемония, която се проведе в президентския дворец, предаде Ройтерс. Очаква се още днес кабинетът на Енрико Лета да се изправи пред първия си вот на доверие в парламента.

Лета успя да сформира коалиция с участието на дясноцентристката коалиция на Силвио Берлускони, припомня информационната агенция.

Седем дами – рекорден брой досега, заемат министерски постове, като сред тях е бившият еврокомисар Ема Бонино, която беше номинирана и за президентския пост. Бонино поема поста външен министър. Ветеранът от италианската централна банка Фабрицио Сакомани, който заместваше Драги преди той да стане президент на Европейската централна банка (ЕЦБ), пък е новият италиански министър на финансите.

Генералният секретар на партията на Берлускони “Народ на свободата” Анджелино Алфано е вицепремиер и министър на вътрешните работи. Анна-Мария Канчелиери, която беше министър на вътрешните работи в  кабинета на Монти, е новият министър на правосъдието. Министърът по европейските въпроси Енцо Моаверо Миланези остава в същата роля, а министър на отбраната е Марио Мауро, бивш съюзник на Берлускони и член на партията на Монти в момента.

Междувременно, докато траеше церемонията, въоръжен мъж рани полицай. Нападателят е бил арестуван и е обяснил на органите на реда, че е искал да стреля по политиците, заради които е изгубил работата си.

Атаката не предвещава нищо добро, защото отразява общественото недоволство в страната, засегната от тежката рецесия и мерки за икономии, наложени от бившия премиер в служебното правителство Марио Монти, пише Bloomberg.

“Натискът на новите данъци отиде твърде далеч и много хора са отчаяни”, коментира професорът по финансова история Джузепе ди Таранто.

Фискалната политика на Марио Монти обаче свали на нормални равнища достигналата опасни стойности доходност по италианските облигации. През миналата седмица лихвите по 10-годишните италиански държавни ценни книжа се смъкнаха под 4 на сто за първи път от повече от две години и половина.

“Очаквам умерено положителна реакция към новия италиански кабинет, тъй като политическата безизходица приключи и Италия може пак да работи по реформите и плановете за стимулиране на икономиката”, коментира и Джузепе Белфиори, ръководител на научните изследвания на консултантската компания FT Support.

“Фабрицио Сакомани трябва да се разглежда като благоприятен за настроението на пазарите избор”, допълва Франческо Галиети, бивш съветник на финансовия министър Джулио Тремонти.

Основна задача на новия италиански кабинет е да направи необходимото, за да запази страната позициите си в еврозоната и да не фалира, пише FT.

Енрико Лета вече обяви, че негов приоритет ще бъде да преодолее строгите икономии и сигнализира, че е готов да изпълни едно от исканията на партията на Берлускони – да премахне извънредните данъци върху имотите, въведени от служебното правителство на Марио Монти.

Вторият приоритет за Лета ще бъдат банките, а основна задача на Лета е да убеди държавите-донори да побързат със създаването на банковия съюз.

Що се отнася до структурните реформи, задачата на Енрико Лета е да промени изборното законодателство, да продължи либерализацията на пазара на труда, с приватизацията на държавните компании, редуцирането на публичната администрация, както и с дерегулацията на сектора на услугите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:29 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още