fallback

През март от кипърските банки са били изтеглени 1,8 млрд. евро

Страната ще получи допълнителни 21 млн. евро от европейските фондове за развитие, за да подпомогне малкия и средния бизнес и младежката заетост

22:50 | 26.04.13 г. 4

Вложителите в кипърските банки са успели да изтеглят 1,8 млрд. евро от сметките си през март, когато бе взето решението за отписване на суми от депозитите в кредитните институции в страната като условие за отпускане на спасителна помощ за Кипър, става ясно от публикувани данни на Европейската централна банка, цитирани от ИТАР-ТАСС.

Обемът на депозитите в кипърските банки през миналия месец се е свил с 3,9% спрямо февруари, достигайки 44,6 млрд. евро.

Според данните на ЕЦБ свиване на депозитите в кредитните институции на средиземноморския остров е отчетено за 10-и пореден месец.

На 25 март Съветът на министрите на финансите на държавите-членки на еврозоната (т. нар. Еврогрупа) съгласува с кипърските власти споразумение за отпускане на спасителна финансова помощ за страната на стойност 10 млрд. евро, но в замяна на отписване на суми по негарантираните депозити в кипърските банки и на програма за преструктуриране на двете най-големи кредитни институции в страната.

За да бъде гарантирано, че средствата няма да бъдат изтеглени от банковата система на Кипър, властите въведоха строг контрол върху движението на капитали и тегленето на средства от депозитите.

Също днес европейският комисар по въпросите на регионалната политика Йоханес Хан обяви, че Европейската комисия е взела решение за отпускане на още 21 млн. евро на Кипър, за да помогне на страната да се справи с настоящата социално-икономическа криза.

„Нашето решение трябва да помогне на Кипър да реши икономическите си проблеми. Средствата, отпуснати от регионалните фондове, ще бъдат използвани за подкрепа на дребния и средния бизнес и за младежка заетост, което на свой ред трябва да подпомогне увеличаването на работните места“, каза Хан.

11 млн. евро от сумата ще бъдат разпределени между проекти за малкия и средния бизнес, както и за мерки в подкрепа на младежкото предприемачество. Останалите 10 млн. евро ще бъдат използвани по проекти за възстановяване на градски и селски райони.

Средствата не влизат в програмата за международна спасителна помощ на стойност 10 млрд. евро, а се отпускат от европейските фондове за развитие.

Кипър вече бе помолил за подпомагане от европейските фондове, което да съдейства за развитието на страната в тежката икономическа ситуация, в която изпадна страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:23 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още