fallback

Енрико Лета ще е новият премиер на Италия

Номинираният за поста заместник-председател на Демократическата партия започва консултации с за нов кабинет от утре

15:05 | 24.04.13 г.

Енрико Лета. Снимка: Ройтерс

Президентът на Италия Джорджо Наполитано номинира зам.-председателя на Демократическата партия Енрико Лета за премиер, съобщават световните агенции.

Вече се появиха и спекулации, че Анджелино Алфано, бивш правосъден министър и поддръжник на Берлускони, ще бъде вицепремиер, а служебният премиер Марио Монти ще е вътрешен министър в новото правителство.

Задачата на Лета е да се опита да сформира коалиционно правителство с участието на дясноцентристката коалация на бившия премиер на страната Силвио Берлускони. Правителството вероятно ще включва и членове от малката центристка политическа група, оглавявана от Монти, отбелязва FT.

След като прие номинацията, Енрико Лета каза, че е бил изненадан от обаждането на президента Наполитано тази сутрин. Лета допълни, че от утре започва консултации с партиите.

„Повтарям, че това ще бъде сложен и труден опит. Чувствам, че нося огромна отговорност, тъй като ситуацията е много трудна“, коментира още той.

По време на кратък брифинг в президентския дворец Енрико Лета подчерта, че е необходимо да бъдат осъществени спешни институционални реформи, както и да се подготвят мерки за създаването на нови работни места и за стимулиране нарастежа. „Европейската политика на икономии вече не е достатъчна“, коментира той.

Лета каза още, че в продължение на над 60 дни Италия е била без правителство и „повече не може да продължава така“. Той призова парламентарно представените политически сили да подкрепят реформите, за да излезе страната от тежката рецесия, както и да приемат промени в изборното законодателство, за да се избегне нова политическа криза в бъдеще.

Източник, пожелал анонимност, коментира пред изданието, че Наполитано настоява новото правителство да положи клетва в началото на следващата седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:51 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още