IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вацлав Клаус: Еврозоната трябва да бъде премахната

Европа чисто и просто направи трагична грешка като въведе единна валута в една толкова хетерогенна група от страни, коментира бившият президент на Чехия

11:40 | 24.04.13 г. 31
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Бившият президент на Чешката република Вацлав Клаус. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Бившият президент на Чешката република Вацлав Клаус. Снимка: Ройтерс

За да гарантираме бъдещето на Европа, еврозоната трябва да бъде премахната, коментира бившият президент на Чешката република Вацлав Клаус в интервю за CNBC.

„Напълно съм съгласен с политическата позиция на анти-евро партиите в Европа. Мисля, че това е необходимо за Европа“, коментира Вацлав Клаус, чийто мандат изтече преди 6 седмици.

„Промяната трябва да бъде инициирана от политическия елит в отделните страни и трябва да бъде извършена в рамките на нормалния политически диалог“, допълва той.

В цяла Европа се наблюдава подем на антиевропейски партии като „Движението 5 звезди“ на комедианта Бепе Грило в Италия, СИРИЗА в Гърция и Британската партия на независимостта.

Поредната партия, която си е поставила за цел премахването на еврото, е движението „Алтернатива за Германия (Alternative fuer Deutschland), което беше създадено в неделя.

Клаус не желае да бъде определян като „евроскептик“. Той изтъква, че всъщност е „еврореалист“, който се противопоставя на хората, които са „наивни“ за бъдещето на Европа.

„Няма начин да ускорим икономическия растеж без да решим политическите проблеми на Европа“, коментира Клаус. „Европейските политици трябва престанат да бъдат толкова нерешителни. Те трябва да направят нещо. Това обаче не означава допълнително централизиране. Точно обратното, те трябва да разширят ролята на отделните страни“.

Клаус коментира, че отпуснатата финансова помощ в размер на 10 млрд. евро за Кипър през март е „поредният пример за това, колко не функционална е еврозоната“.

„Европа чисто и просто направи трагична грешка като въведе единна валута в една толкова хетерогенна група от страни. Сега друг изход от ситуацията няма“, допълва той.

„Не бих обвинявал Гърция, както не бих обвинявал и Кипър. Те са жертви на сбърканата система и единствената им грешка е, че са се присъединили към валутния съюз“, отбелязва Клаус.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:44 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

10
rate up comment 6 rate down comment 0
deant
преди 11 години
МАЙКО МИЛА, ПОМИСЛИХ, ЧЕ Е ШЕГА ЗАГЛАВИЕТО.... после прочетох статията и ... МАЙКО МИЛА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 1
iivanoff
преди 11 години
Ами той да се изкаже още веднъж така и може грешката да стане истинска:http://marica.bg/show.php?id=102128
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 3
deant
преди 11 години
Всъщност темата е за ЕЗ не ЕС като цяло. Аз съм убеден, че ЕС може да съществува без ЕЗ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 2
Vesko94
преди 11 години
Сам по себе си ЕС не може да вдигне много стандарта на живот в една страна. Брюксел предоставя само еврофондовете, които ако се усвояват правилно, могат да вдигнат ръста на БВП с около 2 %, което не е никак малко. Друг е въпросът, че България не съумява да получава тези пари. Влизането ни в ЕС наистина срина голяма част от родното производство, селското стопанство, но това е така, защото родните производители не успяха да се нагодят към изискванията на Съюза, както и липсваше правилна политика от страна на държавата. Повечето тук се обявяват за премахването на еврото. Хубаво, ама това ще доведе до още по-тежки сътресения на Стария континент. Не си мислете, че като се махне еврото Европа ще цъфне отново. Трябват дълбоки реформи в еврозоната, възможно най-скоро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 1
deant
преди 11 години
Той това не го казва за пръв път. Всъщност беше извикал всички евробюрократи в Чехия да му чуят речта и за тяхна неприятна изненада ги навря в *** г*з. Даже повечето толкова се обидиха, че не останаха до края на речта. Всъщност той е подписал договора за ЕС последен от президентите и то под огромен натиск и след голямо забавяне. След това различни кръгове искаха да го съдят за държавна измяна, че не забавил договора и бил евроскептик... Много странни неща се случват в ЕС, и не са с положителен знак. Ето линк от речта му (youtube):http://***.youtube.com/watch?v=ljAANHPkrAE
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 6
SS-23
преди 11 години
Аз също считам, че еврото и ЕС с нищо не допринесе за подобряване на живота на българина, по никакъв начин не се повдигна жизненият стандарт в страната. В същото време ЕС наложи маса рестрикции върху икономиката ни, въведоха безумни "правила", довели до драстично поскъпване на живота, унищожиха се ключови отрасли, а в момента се съсипва и енергетиката. Еврото трябва да изчезне, и да се върнат старите валути. Единственото което трябва да се запази е фиксираната връзката лев-марка.Аман от "обединяване" и обезличаване на националната идентичност на цели култури, и цели народи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 19 rate down comment 2
albobo76
преди 11 години
Клаус е дърта лисица. Той знае какво всъщност е Еврото - експеримент, прелюдия към единна световна валута. Това което всъщност казва е, че експериментът се провали. EС трябваше да си остане просто ЕИО, без единна валута и без тежката евробюрокрация
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
SSIW
преди 11 години
Ами панацея няма. Трябва да се търси "по-малкото зло" , в случая със страните в ЕС и ЕЗ, това означава (поне на тоя етап) съвсем различни неща за всяка от държавите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 2
bgMan
преди 11 години
По принцип е така.Обаче когато има наличие на хитри и съвсем умишлени суверенни монетарни и фискални престъпни практики на цели държави кое ще кажеш че е по-добро или правилно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 8
SSIW
преди 11 години
Ммммм ... да, оказва се, че е мн. трудно да се управлява държава и икономика, без суверенна монетарна и фискална политика. Реалностите е по-добре да ги осъзнаем и приемем късно, отколкото да си затваряме очите до безкрай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още