IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вацлав Клаус: Еврозоната трябва да бъде премахната

Европа чисто и просто направи трагична грешка като въведе единна валута в една толкова хетерогенна група от страни, коментира бившият президент на Чехия

11:40 | 24.04.13 г. 31
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Бившият президент на Чешката република Вацлав Клаус. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Бившият президент на Чешката република Вацлав Клаус. Снимка: Ройтерс

За да гарантираме бъдещето на Европа, еврозоната трябва да бъде премахната, коментира бившият президент на Чешката република Вацлав Клаус в интервю за CNBC.

„Напълно съм съгласен с политическата позиция на анти-евро партиите в Европа. Мисля, че това е необходимо за Европа“, коментира Вацлав Клаус, чийто мандат изтече преди 6 седмици.

„Промяната трябва да бъде инициирана от политическия елит в отделните страни и трябва да бъде извършена в рамките на нормалния политически диалог“, допълва той.

В цяла Европа се наблюдава подем на антиевропейски партии като „Движението 5 звезди“ на комедианта Бепе Грило в Италия, СИРИЗА в Гърция и Британската партия на независимостта.

Поредната партия, която си е поставила за цел премахването на еврото, е движението „Алтернатива за Германия (Alternative fuer Deutschland), което беше създадено в неделя.

Клаус не желае да бъде определян като „евроскептик“. Той изтъква, че всъщност е „еврореалист“, който се противопоставя на хората, които са „наивни“ за бъдещето на Европа.

„Няма начин да ускорим икономическия растеж без да решим политическите проблеми на Европа“, коментира Клаус. „Европейските политици трябва престанат да бъдат толкова нерешителни. Те трябва да направят нещо. Това обаче не означава допълнително централизиране. Точно обратното, те трябва да разширят ролята на отделните страни“.

Клаус коментира, че отпуснатата финансова помощ в размер на 10 млрд. евро за Кипър през март е „поредният пример за това, колко не функционална е еврозоната“.

„Европа чисто и просто направи трагична грешка като въведе единна валута в една толкова хетерогенна група от страни. Сега друг изход от ситуацията няма“, допълва той.

„Не бих обвинявал Гърция, както не бих обвинявал и Кипър. Те са жертви на сбърканата система и единствената им грешка е, че са се присъединили към валутния съюз“, отбелязва Клаус.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:44 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

20
rate up comment 5 rate down comment 1
Lucifer
преди 11 години
ЕС или спешно става СЕЩ или се разпада! Няма среден вариант, Клаус е прав, ЕЗ е неуспешен и напълно погрешен експеримент. Близкото бъдеще ще го докаже, но доста болезнено за съжаление...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 1
SSIW
преди 11 години
"Еврото садздава еднакви правила за всички играчи.Триковете с обезценката на валутите е форма на субсидиране на износа и създаване не изкуственни бариери за вноса коието възпрепяцва свободната търговия. "Добре де, ами ако определени държави нямат достъп до евро, защото то е в някакви банки, които не желаят да им го заемат, апък от друга страна в тези държави има ненатоварена индустрия, която е готова да произвежда за вътрешния си пазар, но не го прави защото, валутата, която държават ползва няма намерние да влиза в икономиката, тогава какво правим? Печатаме дублираща валута? Купони? Какво?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 0 rate down comment 2
SSIW
преди 11 години
"Сам по себе си ЕС не може да вдигне много стандарта на живот в една страна." Кое може да очакваме, че ще се подобри в проблемните страни, ако запазят еврото? Експорта, конкурентоспособността, ликвидната и кредитна криза? Запазвайки еврото ще си отрежат възможността да предприемат мерки за стимул на вътрешното потребление на местна продукция, което струва ми се е съществен момент от една работеща стратегия за излизане от положението (ест. за да предприемат такива мерки е необх. условие да имат някаква, действаща индустрия).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 2
rainmaker
преди 11 години
Не искам да разводнявам темата със странични неща затова само ще ти дам малко материал да помислиш и ти. Резултатите на изхода на една система която обработва информация "мислене" зависи от входните данни. Ако вкараш изкривена информация и правиш неправилни презумпции целия ти процес на мислене може и да е супер логчен но изводите ти ше са неправилни. Това че псевдотеориите които си четеш в нета ти звучат логично не означава нищо. Аз мога да ти направя напълно логична конструкция че съм от Марс. Така че си проверявай източниците и си търси независима информация която да се потвърждава от няколко независими един от друг източника.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 2
deant
преди 11 години
Еднакви правила? Стига бе, ти сериозно ли? Предполагам каквото си написал си го преписал от някакъв учебник.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 3
iivanoff
преди 11 години
Със самочувствие се правят само деца! За всичко друго трябва мислене ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 3
rainmaker
преди 11 години
И не знам защо сита се е напълнил с някакви фенове на конспиративните глупости. Голяма параноя ви гони. Нямате ли си специализирани ситове?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 3
iivanoff
преди 11 години
Човек, помъчи се да вникнеш малко в смисъла, ползата, обвързването и правилата на парите... кога , как и кой печели от тях. Ако имаш желания кажи, ще ти "изпратя" малко учебен материал... но моля те - МИСЛЕТЕ, а не пишете свободни съчинения по темата!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 4
rainmaker
преди 11 години
Еврото садздава еднакви правила за всички играчи.Триковете с обезценката на валутите е форма на субсидиране на износа и създаване не изкуственни бариери за вноса коието възпрепяцва свободната търговия. И ок, местното производство може да и да пострада но само защото не е конкурентно способно. Това трябва да се преодолее с реформи а не с валутно трикове. И как така преди кризата еврото не пречеше почти на никого. Не е там проблема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 0
iivanoff
преди 11 години
Няма шега! - сравни датите , кога кое е казано - всичко е "ток" !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още