fallback

Европейските пазари записаха силен ден

Акциите поскъпнаха до най-високо ниво от 8 месеца заради добрите отчети и въпреки тревожния доклад за свиващата се производствена активност в еврозоната

19:30 | 23.04.13 г.

Европейските акции поскъпнаха до най-високо ниво от 8 месеца заради по-добрите от очакваното финансови отчети и на фона на нарастващите спекулации, че Европейската централна банка (ЕЦБ) ще понижи нивото на основната лихва, предаде Bloomberg.

Общоевропейският Stoxx Europe 600 се повиши с 2,4% до 292 пункта, което е най-големият му ръст от началото на август 2012 г. Индексът обаче е с 2% под най-високата стойност, която достигна на 14 март, заради влошените икономически данни от САЩ и Китай и възобновените опасения за бъдещето на еврозоната около ситуацията в Кипър.

В края на сесията в Германия DAX 30 се повиши с 241% до 7 658 пункта, във Великобритания FTSE 100 добави 2% до 6 406 пункта, а във Франция  CAC 40 нарасна с 3,58% до 3 783 пункта.

Акциите на ARM, производителят на чипове за iPhone на Apple, поскъпнаха до над двегодишен максимум, след като продажбите на компанията надвишиха очакванията. Пазарната оценка на Richemont се повиши до най-високо ниво от 2008 г., след като производителят на бижутата Cartier обяви, че нетната печалба е нараснала. Акциите на Prudential Plc пък оглавиха по ръст секторния индекс на застрахователите.

“Има причини настроенията да са позитивни”, коментира пред информационната агенция Алан Хигинс от Coutts & Co. “Доколкото по-слабият растеж не се отразява на финансовите резултати, пазарите могат да се примирят с него”, допълва той.

Инвеститорите днес пренебрегнаха доклада на базирания в Лондон институт Markit за производствената активност в еврозоната. Индексите, изчисляващи от института, сочат, че активността в сферата на производството и в сектора на услугите в региона е продължила да се свива и през април – за 19-ти месец през последните 20 месеца. Това обаче засили спекулациите, че Европейската централна банка (ЕЦБ) ще пристъпи към ново понижение на основната лихва, въпреки че и сега тя е на рекордно ниско ниво.

На повечето пазари акциите осезаемо тръгнаха нагоре, след като правителството на Испания успя да пласира съкровищни бонове за 3,011 млрд. евро при значително по-ниска доходност в сравнение с предходните аукциони, съобщава MarketWatch. На вторичния пазар доходността по 10-годишните испански облигации се понижи с 24 базисни точки до 4,26%.

Същевременно доходността по 10-годишните облигации на Италия се понижи под 4 на сто за първи път от ноември 2010 г. “Това е съобщение, че италианските и испанските облигации вече се считат за атрактивна инвестиция”, коментира пред изданието Никълъс Спиро от Spiro Sovereign Strategy.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:43 | 27.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още