fallback

ЕС предупреждава САЩ за опасността от банков „протекционизъм“

Регулаторна инициатива на Фед се очаква да засегне Deutsche Bank, Barclays и BNP Paribas

15:30 | 23.04.13 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Европейският финансов комисар за Мишел Барние. Снимка: Ройтерс

Плановете на САЩ да принудят чуждестранните банки в страната да държат повече капитал са заплаха за хармонизацията на глобалните регулации и крият риск от „протекционистична реакция“, предупреждава европейският финансов комисар за Мишел Барние, цитиран от Financial Times.

Барние е изтъкнал пред председателя на Федералния резерв (Фед) Бен Бернанке, че плановете за налагане на по-високи капиталови изисквания за щатските подразделения на европейските банки могат да доведат до ответни мерки срещу американски банки.

В писмо, с копие от което Financial Times разполага, Барние коментира, че плановете на Фед са „радикално различни“ от досегашната американска политика и могат да навредят на икономическото възстановяване в глобален план.

Той предупреждава, че евентуални ответни мерки „могат да причинят фрагментация на глобалния банков пазар“.

Трансатлантическият спор илюстрира все по-осезателните разногласия между регулаторите, чийто усилия да защитят данъкоплатците застрашават глобализацията на финансовите пазари.

Високопоставен представител на американската администрация отхвърли исканията в писмото на Барние с аргумента, че понякога Брюксел е по-загрижен за това да защитава конкурентоспособността на собствените си банки, отколкото сигурността на финансовата система.

В отговор Фед предлага „конкретни корекции“ на регулациите, така че да бъдат отчетени „новите рискове“, произтичащи от обезпокоителната тенденция чуждестранните банки да „разчитат все повече на краткосрочно финансиране“.

Говорител на Фед дава за пример Великобритания, където Лондон вече е поискал от дъщерните дружества на големите чуждестранни банки да покрият местните капиталови и ликвидни изисквания.

Според предложението на Фед, което може да бъде одобрено по-късно тази година, големите чуждестранни банки ще трябва да гарантират, че техните дъщерни дружества покриват новите международни стандарти и капиталовата им адекватност е минимум 7%.

Предложението се очаква да засегне Deutsche Bank, чиято дъщерна банка в САЩ има негативен собствен капитал. Други две европейски банки, които ще се окажат засегнати са Barclays и BNP Paribas.

За момента големите международни банки обикновено се оценяват по общия им капитал, което позволява на Deutsche Bank да балансира по-слабо капитализирания си бизнес в САЩ с операциите си в Германия, където капиталовата адекватност на банката е по-висока.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:19 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още