fallback

Парламентът на Италия преизбра Джорджо Наполитано

Новият стар президент на страната продължава да настоява за сформирането на коалиционно правителство

11:29 | 21.04.13 г.

Парламентът на Италия преизбра президентът Джорджо Наполитано за още един мандат с общо 738 от 1 007-те гласа, предаде Ройтерс.

Депутатите аплодираха Наполитано след оповестяването на резултатите, но пред сградата на парламента се събраха хиляди хора, разгневени от хода на политическите събития. Резултатите от вота се разглеждат от хората като начин да се увековечи разцеплението на страната от страна на компрометираната върхушка, отбелязва агенцията.

Лидерът на движението “5 звезди” Джузепе (Бепе) Грило призова италианците да протестират срещу преизбирането на Наполитано, което комикът определи като “преврат”.

Очакванията са Джорджо Наполитано да настоява за сформирането на широка коалиция. Още от следващата седмица той планира да започне нов кръг от консултации с лидерите на политическите сили. В кратък телевизионен коментар новият стар президент на Италия коментира, че следващите седмици ще бъдат от решаващо значение за страната и призова всички “да изпълняват задълженията си”.

Поне досега партийните лидери отказваха да приемат варианта за сформирането на широка коалиция, особено лявоцентристите, които не приемат да обединят сили с Берлускони. Сега обаче Наполитано има правомощията да разпусне парламента, което не притежаваше в последните месеци от първия му мандат, и ако не се стигне до споразумение, ще може бързо да се организират нови избори.

От втори вот обаче се притеснява разединената лявоцентристка коалиция, което може и да я накара да се помири с дясноцентристката партия на Берлускони, тъй като най-вероятно скандалният магнат ще спечели повече гласове. Според резултатите от социологически проучвания партията на Берлускони вече води пред Демократическата партия, която ще трябва да избира нов лидер, тъй като Пиерлуиджи Берсани подаде оставка.

Не само Берсани, но и целият комитет на Демократическата партия е подал оставка, съобщи зам.-председателят на Демократическата партия Енрико Лета. Предстои лидерска битка в партията, която беше основана през 2007 г., за да обедини няколко по-малки леви и центристки политически сили. Като вероятен наследник на Берсани се сочи Матео Ренци, кметът на Флоренция, който има широка обществена подкрепа.

По всичко изглежда, че големият победител от политическия хаос в Италия излезе бившият премиер Силвио Берлускони. Ако се стигне до нови избори, той вероятно ще събере най-много гласове, а и би имал по-широко влияние дори при сформирането на коалиционно правителство с благословията на Наполитано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:15 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още