fallback

Джорджо Наполитано се кандидатира за още един мандат

Кандидатурата на Наполитано ще бъде гласувана от парламента в Италия тази нощ

18:55 | 20.04.13 г.

Президентът на Италия Джорджо Наполитано, чийто мандат изтича в средата на май, се съгласи да служи втори мандат, след като разделеният парламент не успя да излъчи негов наследник след пет изборни кръга, а лидерите на парламентарно представените партии са го помолили да остане на поста, предаде Ройтерс.

Днес Пиерлуиджи Берсани, Силвио Берлускони и Марио Монти са посетили Наполитано, за да го помолят да се кандидатира за още един мандат. Ако бъде преизбран, той ще има властта да разпусне парламента, която нямаше през последните месеци на изтичащия мандат.

Постът е най-вече церемониален, но в периоди на политическа нестабилност, какъвто е настоящият, играе важна роля за формирането на правителство и има властта да разпусне парламента.

В изявление 87-годишният Наполитано посочи, че се чувства длъжен да покаже готовността си да поеме поста отново, както и че не може да избяга от отговорността си към нацията.

Досега Италия не е имала един и същи президент за два поредни мандата. Самият Наполитано твърдеше, че не иска да се кандидатира отново заради напредналата си възраст. Той обаче си е променил мнението, най-вече заради настояването на коалиционните лидери, според които неговата кандидатура е единствената възможност да се излезе от задънената улица, в която попадна политическият елит на страната.

Джорджо Наполитано изрази надежда, че партиите ще бъдат изпълнени “със същото чувство на отговорност” по време на шестия таен вот в парламента, който ще се състои тази нощ.

Наполитано има подкрепата на ляво- и дясноцентристките коалиции, така че ще бъде изненада, ако не премине вота, коментира информационната агенция. Според политически анализатори той най-вероятно ще служи на поста докато бъде разрешена политическата криза, а след това вероятно ще се оттегли.

В отделните кръгове на вота, които се проведоха досега, най-много гласове събра кандидатът на движението “5 звезди” Стефано Родота, но и той не успя да получи необходимото мнозинство. Депутати от Демократическата партия пък не подкрепиха собствените си кандидати и заради разделението в лявоцентристката коалиция Берсани съобщи, че ще подаде оставка, след като парламентът избере нов президент.

Обратът на съдбата на Берсани, който се смяташе, че ще бъде новият министър-председател на Италия, подчертава несигурността от разединението и доколко един силно фрагментиран политически елит може да се справи със задачата да се справи с необходимите реформи.

Оттеглянето на Берсани вероятно ще освободи място а съперника му – кметът на Флоренция Матео Ренци който има широка обществена подкрепа, но се гледа с подозрение от старото ръководство на Демократическата партия.

Същевременно пред парламента в Рим се проведе демонстрация и на поддръжници на движението “5 звезди” в подкрепа на кандидата му Родота. Драматичният успех на движението, оглавявано от комика Джузепе (Бепе) Грило, отразява гнева на италианците срещу икономическите проблеми и политическата корупция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:37 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още