fallback

Парламентът на Италия не подкрепи кандидатурата на Романо Проди за президент

Провалът на вота принуди лидерът на лявоцентристката коалиция Пиерлуиджи Берсани да обяви, че подава оставка

09:28 | 20.04.13 г.

Пиерлуиджи Берсани. Снимка: Ройтерс

Надеждите, че Италия ще преодолее политическата криза бяха смазани, след като поредният вот в парламента за новия държавен глава се провали. Лявоцентристката коалиция не успя да осигури необходимата подкрепа за бившия министър-председател Романо Проди, когото подкрепи да заеме президентския пост, съобщи FT.

Проди успя да събере само 109 гласа от необходимите му 504, за да заеме поста на Джорджо Наполитано. Гласуването разкри разцеплението в лявоцентристката коалиция, като около 100 депутати от нея гласуваха против бившия премиер.

Преди това първият фаворит на лявоцентристката коалиция Франко Марини, който беше компромисна фигура, одобрена и от партията на Силвио Берлускони, също не успя да събере необходимото мнозинство.  

Лидерът на коалицията Пиерлуиджи Берсани обяви след вота, че ще подаде оставка, с което остави политическата сила пред най-голямата криза след разпадането на Комунистическата партия през 1991 г. Роси Бинди, председател на Демократическата партия, също съобщи, че се оттегля.

Вотът в парламента беше съпроводен от протести на привърженици на Силвио Берлускони, които се обявиха против кандидатурата на Проди. Дясноцентристката коалиция на Берлускони пък блокира вота и се присъедини към хората пред парламента. Протестите са отражение на разделението между политическите сили в Италия, което блокира формирането на ново правителство след неубедителните резултати от изборите през февруари.

Седемгодишният мандат на сегашния президент на страната Джорджо Наполитано изтича в средата на май. Докато не бъде избран наследникът му, който ще има правомощията да разпусне парламента и да намери някакъв компромисен вариант за формирането на правителство, изглежда има много малки шансове да се сложи край на безизходицата и изпълнението на реформите да продължи.

"Демократическата партия може да се самоунищожи, но не трябва да се позволява да унищожи страната", коментира Маурицио Гаспари, политик от дясноцентристката партия, след като привържениците на Берлускони приветстваха “смъртта на съперника”.

Днес италианският парламент отново ще се събере, за да избира президент. Това е най-дългият вот в следвоенната история на Италия след случая от 1971 г., когато бяха проведени 23 гласувания, за да се стигне до избора на Джовани Леоне.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:51 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още