fallback

Fitch оряза максималния кредитен рейтинг на Великобритания

Причината за промяната е слабата икономика и фискалните перспективи, уточняват от агенцията

20:49 | 19.04.13 г. 2
Автор - снимка
Създател

 

Агенцията за кредитен рейтинг Fitch оряза максималния рейтинг на Великобритания до АА+, спрямо сегашните ААА, съобщи Bloomberg. Перспективата остава стабилна.

Причината за промяната е слабата икономика и фискалните перспективи, коментират от агенцията.

„Въпреки фискалната гъвкавост на Великобритания, подкрепена от тяхната валута, със статут на резервна, както и дългосрочният матуритет на публичните задължения, възможността да бъдат поети нови икономически и фискални сътресения не отговаря на рейтинг ААА”, се казва в съобщението на Fitch.

За втори път Fitch прави промени в рейтинга на Великобритания. На 22 март беше променена перспективата на рейтинга, два дни след като британският финансов министър Джордж Осбърн ревизира в посока надолу прогнозата за ръст на икономиката.

Bloomberg коментира, че влияние за решението на Fitch може да имат препоръките на МВФ към Осбърн да обмисли скалата на бюджетните си разходи.

Освен Fitch и друга рейтингова агенция отне отличния статус на Великобритания. На 22 февруари Moody`s обяви, че намалява рейтинга на страната до ниво Аа1 от Ааа. S&P също обмислят какво да правят с рейтинга на страната. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:30 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още