fallback

Политическата криза в Италия се задълбочава

В момента тече трети кръг от вота за президент, който ще определи дали страната ще трябва да организира нови избори

13:39 | 19.04.13 г.

В Италия започна трети кръг от изборите за президент. Лидерът на лявоцентристката коалиция Пиерлуиджи Берсани подкрепи кандидатурата на Романо Проди, въпреки че водачът на дeсноцентристкия блок Силвио Берлускони заплаши, че ще предизвика нови избори, ако Проди седне в стола на Джорджо Наполитано, съобщава CNBC

Единството в партията на Берсани се пропука вчера, след като предпочитаният от него кандидат за президент Франко Марини не успя да постигне две трети мнозинство заради отцепници от Демократическата партия, които не го подкрепиха.

Марини беше консенсусна фигура, подкрепена не само от Берсани, а и от Берлускони – изключително рядка проява на готовност за компромис от страна и на двата блока, отбелязва изданието.

Президентът в Италия е по-скоро символична фигура и истинската власт принадлежи на министър-председателя. Ролята на президента обаче стана изключително важна след изборите през февруари, тъй като нито една от партиите не успя да постигне мнозинство, за да сформира правителство, а коалицията се оказа невъзможна.

За да спечели президентския вот, кандидат-президентът е необходими да събере две трети от общо 1 007-те гласа от двете камари на парламента. Ако това не се случи на третия кръг от вота, при следващия изборът ще може да бъде направен и с обикновено мнозинство.

Президентските избори в Италия са най-голямата индикация за това дали страната ще трябва пак да организира парламентарни избори по-късно през годината. Ако пък липсва споразумение между партиите за консенсусна фигура, това допълнително ще влоши политическата криза в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:08 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още