fallback

Португалското правителство одобри нов пакет от икономии за 800 млн. евро

Детайли по плана ще бъдат обявени във вторник

16:30 | 18.04.13 г.

Португалското правителство одобри нови мерки за икономии на стойност 800 млн. евро, за да изпълни ангажиментите си към Европейския съюз (ЕС) и Международния валутен фонд (МВФ), след като Конституционният съд на страната отхвърли предишния план за съкращаване на разходите, предаде Ройтерс.

Според кабинета в Лисабон тези мерки ще позволят да бъде постигната целта за 5,5% бюджетен дефицит, като така страната ще си подсигури изплащането на следващия транш от спасителната помощ в размер на 2 млрд. евро.

Правителството освен това се надява, че новият план няма да се сблъска с неодобрението на Конституционния съд, въпреки че предвидените съкращения вероятно ще предизвикат силно обществено недоволство.

През тази седмица представители на европейските власти и на МВФ са в Лисабон, за да подпомогнат правителството да идентифицира такива мерки, които да удовлетворят решението на съда.

Новият пакет икономии също предвижда съкращаване на заплатите в публичния сектор, както и някои текущи разходи. Правителството освен това планира да предоговори договорите за публично-частно партньорство, както и да изпълни през тази година някои от бюджетните съкращения, предвидени за 2014 и 2015 г.

Детайли по плана ще бъдат обявени във вторник, уточнява информационната агенция.

За да преодолее най-тежката рецесия от 70-те години насам, Португалия вече направи най-голямото увеличение на данъците в историята си и се опитва да сведе дефицита според европейските изисквания, както и да излезе успешно от спасителната програма, която изпълнява, през 2014 г. През януари страната осъществи първата си дългова емисия от 2011 г., когато получи спасително финансиране, а до края на годината се планира още един аукцион преди Лисабон да получи отново пълен достъп до пазарите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:42 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още