fallback

Moody's потвърди максималния кредитен рейтинг на Германия

Агенцията запази и негативната перспектива пред рейтинга заради рисковете от продължаващата дългова криза в еврозоната

11:44 | 18.04.13 г.
Автор - снимка
Редактор

Международната рейтингова агенция Moody's потвърди максималния кредитен рейтинг на Германия ААА, но същевременно запази негативната перспектива пред него, предаде АФП.

Рейтинговата агенция понижи перспективата пред рейтинга на най-голямата европейска икономика в средата на миналата година. Заради очаквания годишен анализ на Moody's за Германия се появиха спекулации, че агенцията ще понижи оценката си за страната, което предизвика разпродажби на пазарите и вчера водещият германски борсов индекс DAX пропадна с 2% за броени минути.

В анализа на Moody's се подчертава обаче, че докладът е „ежегодна актуализация за пазарите и не представлява рейтингово действие“, което означава, че има вероятност в близко бъдеще кредитният рейтинг на страната да бъде понижен. „Негативната перспектива отразява най-вече несигурността, свързана с въздействието на продължаващата дългова криза в еврозоната и по-специално рисковете за Германия от евентуалното излизане от паричния съюз на някои държави-членки“, посочват експертите.

Максималната оценка за Германия, която устоява по-добре на кризата, е подкрепена от „напредналата, разнообразна и високо конкурентна икономика в резултат на ориентираната към стабилност макроикономическа политика“, посочват от Moody's.

Освен това Германия се ползва с високо ниво на доверие сред инвеститорите, което е отразено в ниските разходи за дългово финансиране, пише още в анализа.

„Високият ръст на производителността, умереният растеж на заплатите и силното световно търсене на германски продукти са позволили на страната да създаде широка икономическа база, чиято устойчивост се подкрепя от излишък по текущата сметка“, посочват експертите.

Отчита се също така значителен напредък по отношение на фискалната консолидация. Moody's очаква страната да поддържа балансиран бюджет, за разлика от другите държави от еврозоната с максимален кредитен рейтинг.

Агенцията подчертава, че Германия е успяла да избегне рецесията, но икономическият растеж се е забавил силно до 0,7% през 2012 г. от 3% през 2011 г. Според прогнозата през тази година растежът ще продължи да се забавя, като очакванията са брутният вътрешен продукт (БВП) да се разшири с 0,4% заради свиването на износа. Това обаче ще бъде частично компенсирано от стабилното вътрешно търсене и силните данни за заетостта.

За 2014 г. агенцията прогнозира, че растежът в Германия ще достигне 1,5 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:52 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още