fallback

Европарламентът поиска ЕЦБ да стане по-прозрачна

Банката трябва да гарантира, че евтините кредити, които отпусна на банките, са преминали към реалната икономика

19:37 | 17.04.13 г. 1

Европейската централна банка (ЕЦБ) трябва да направи повече, за да гарантира, че евтините кредити, които отпусна на банките, са преминали към реалната икономика, а самата финансова институция трябва да стане по-прозрачна.

Това се посочва в резолюция, приета днес от евродепутатите и цитирана в прессъобщение на Европейския парламент. Вчера евродепутатите обсъдиха работата на ЕЦБ в присъствието на президента на банката Марио Драги.

Европарламентът призова и за по-добра отчетност на финансовата институция в съответствие с нарастващата й роля за решаването на кризата в еврозоната.

Резолюцията, която дава годишна оценка на работата на финансовата институция, взима отношение и към паричната политика на ЕЦБ в отговор на кризата в еврозоната. Евродепутатите настояват банката да направи повече за насърчаване на растежа и заетостта. Документът призовава институцията да предприеме мерки, подобни на планираните от централната банка на Великобритания, за да се гарантира, че евтините кредити на ЕЦБ за европейските банки са достигнали реалната икономика.

Резолюцията очертава бъдещия банков съюз и ролята на ЕЦБ в него. Документът повдига въпроса и за ограничената политическа отговорност и прозрачност на ЕЦБ.

Вчера Марио Драги заяви, че ЕЦБ остава "твърдо ангажирана с мандата си за стабилност на цените". Той добави, че институцията, която ръководи, не може сама да реши кризата, а страните от ЕС трябва също да свършат своята работа. 

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:29 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още