fallback

Пазарите в Европа с четвърти ден на спадове

Акциите на Стария континент се понижиха до най-ниските нива за годината

19:21 | 17.04.13 г.

Европейските акции приключиха със спадове за четвърти ден – най-дългият период на спад през последните 3 месеца, като достигнаха до най-ниски нива за тази година, предаде Bloomberg.

Общоевропейският Stoxx Europe 600 приключи сесията със спад от 1,5% до 283 пункта при засилени обеми на търговия, като индексът достигна най-ниско ниво от 31 декември. В Германия DAX 30 се понижи с 2,34% до 7 503 пункта, във Великобритания FTSE 100 отписа 0,96% до 6 244 пункта, а във Франция CAC 40 изтри 2,35% до 3 599 пункта.

Инвеститорите се обезпокоиха заради спекулациите, че кредитният рейтинг на Германия може да бъде понижен. “Инвеститорите са обезпокоени, че икономиката на Германия вече не е толкова силна”, коментира пред информационната агенция Джон Пласар, вицепрезидент на Mirabaud Securities.

“В комбинация с разочароващите данни за растежа на китайската икономика, които излязоха по-рано тази седмица, и срива на цените на златото, ние се намираме във фаза на несигурност и вероятно ще последва корекция. Последното нещо, което пазарните участници искат да чуят в такъв период, са слухове за понижаване на рейтинга”, допълни той.

Тревожни данни дойдоха и от Великобритания. Безработицата в страната се е увеличила до 7,9% на фона на забавения ръст на доходите, докато икономисти не очакваха да има промяна в нивото й. Същевременно управителят на централната банка на страната Марвин Кинг не е успял да спечели подкрепа за още икономически стимули.

Сред губещите в днешната сесия се наредиха акциите на BHP Billiton Ltd. Пазарната оценка на компанията се понижи до 9-месечно дъно, след като компанията съобщи, че производството на желязна руда е нараснало по-слабо от очакваното.

Акциите на Tesco Plc изтриха над 4 на сто, след като компанията отчете първи спад на печалбата от над 20 години и обяви, че излиза от американския пазар. Акциите на BASF поевтиняха с близо 4 на сто, след като Nomura Holdings Inc. понижи оценката си за позицията до “неутрална”. Акциите на Bayer изтриха 4,3%, след като апелативен съд в САЩ постанови, че патентът за медикамента Yaz е невалиден.

Загуби отчетоха и книжата на автомобилните компании заради влошените данни за продажбите на автомобили в Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:27 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още