fallback

Dax пропадна с над 2% за броени минути*

Спекулации за понижаване на кредитния рейтинг на Германия и несигурността в световен мащаб са причини за спада

11:43 | 17.04.13 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

След по-скоро оптимистично начало на сесията в сряда водещият германски борсов индекс Dax се сви за броени минути с над 2% до 7520 пункта – най-ниското равнище от почти пет месеца насам, предаде dpa. В последствие показателят навакса част от изгубеното и ограничи спада за деня до 1,2% и стойност от 7 590 пункта.

„Фючърсите за Dow минаха на отрицателна територия, а в сегашната изнервена обстановка това повлече и Dax”, заяви портфолио мениджърът Лиус Тъндърс от Tao Capital.

Други участници на пазара обаче казват, че основни опори са били премахнати и това е ускорило спада. Към това се добавя и допълнителната несигурност, тъй като след вчерашния атентат в САЩ сега и южният израелски град Ейлат е бил обстрелван с ракети от египетската част на Синайския полуостров. Две от тях са попаднали в града.

Други участници на пазара смятат, че се засилват спекулациите за това, че кредитният рейтинг на Германия може да бъде намален. Някои участници обаче обвиняват за спада технически ориентираните трейдъри. „Това е поздрав на алгоритмичните дилъри", казва един пазарен участник. 

„В момента движенията на пазара около 7700 пункта са по-скоро случайни. В САЩ сезонът на отчетите и икономически данни до момента не показват ясна посока“, казва Андреас Липоу, дилър в Kliegel & Hafner. При отделните компоненти положително развитие първоначално имаха акциите на Daimler, след като производителят продаде своя дял от 61 млн. акции в EADS за 2,2 млрд. евро. EADS купи от тях 16 млн. акции за 600 млн. евро, а с продажбата  Daimler окончателно се оттегли от авиационния концерн.

Приходите ще се отразят положително на свободните парични потоци и ще подкрепят дивидентната политика, заяви главният финансов директор Бодо Юбер. Първоначално акциите на Daimler повишиха цената си, но заради променената пазарна динамика минаха в отстъпление и след един час търговия са със спад от 0,8%.

Така всички компоненти от Dax отчитат спадове. Най-голям губещ е Infineon. Базираният в Мюнхен производител на полупроводници свива пазарната си капитализация с 3,2%. Директно до него са и акциите на химичния концерн BASF, които губят 2,8% от стойността си.

Още вчера инвеститорите трябваше да преглътнат множество доклади, а към очакваните икономически и корпоративни цифри се добави и атаката по време на Бостънския маратон. Настроението бе особено потъпкано от спада на ZEW. Индексът на центъра за европейски икономически изследвания ZEW в Манхайм, проследяващ очакванията на инвеститорите и анализаторите за следващите шест месеца, се е понижил през април с 12,2 пункта до 36,2 пункта, спрямо равнище от 48,5 пункта през март.

"Отиваме към продължения на мача" казва Робърт Халвер от Baader Bank, цитиран от Handelsblatt. "Решаващият фактор все още сa страховете за глобалния икономически спад."

Но този страх също така осигурява и известна сигурност. Това звучи парадоксално, но има своето обяснение на борсовия пазар. Защото страхът от глобалния икономически спад дава на инвеститорите увереност, че централните банки в САЩ и Япония няма да прекратят преждевременно своите програми за закупуване на обезпечени облигации. Каква точно ще е визията на централните банкери за развитието на икономиката на САЩ вероятно ще покаже т. нар. "Бежова книга", която ще бъде публикувана тази вечер.

Агресивните мерки на Японската централна банка вече показаха първи резултати. Публикуваните днес данни за потребителското доверие отчитат ръст с 0,6% до 44,8 пункта за март – най-добра стойност от май 2007 г. насам. ЯЦБ ще извършва операции на паричните пазари, така че паричната база в страната да се увеличава с годишен темп от около 60 трлн. до 70 трлн. йени (645 млрд. до 755 млрд. долара). На борсата тези мерки се посрещат с небивал оптимизъм. За последните пет месеца японските борси отчитат нарастване с почти 50%.  *Информацията е актуална към 11:40 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:44 | 12.09.22 г.
fallback