fallback

Новини отвъд океана помогнаха за частичното възстановяване на европейските пазари

Водещи финансови институции в Европа регистрираха солидни печалби, след като Goldman Sachs обяви по-добри от очакваното резултати

19:39 | 16.04.13 г.

Снимка: Ройтерс

Европейските индекси възстановиха част от загубите си във вторник, след като по-добрите от очакваното резултати на Goldman Sachs Group Inc. подкрепиха банковия сектор на Стария континент, съобщава MarketWatch.

Окуражаващи новини за строителния сектор в САЩ също зарадваха инвеститорите.

Все пак настроението като цяло остана минорно поради опасенията за глобалния растеж, породени от слабото представяне на германския индекс за икономическите очаквания ZEW.

Stoxx Europe 600 се раздели с 0,78% до 288 пункта, с което разшири отчетения 0,7% спад от понеделник.

„Сравнително слабите икономически данни от Европа бяха преглътнати и по-силните корпоративни резултати, както и данните от щатския пазар на недвижими имоти, помогнаха за частичното възстановяване“, казва Атиф Латиф, инвестиционен директор на Guardian Stockbrokers. 

Като се има предвид, че корпоративните печалби остават стабилни според нас позитивната пазарна тенденция ще се запази, допълва той.

Някои водещи финансови институции в Европа отбелязаха солидни печалби, след като Goldman Sachs обяви по-добри от очакваното резултати за първото тримесечие на годината.

Сред печелившите се нареждат ING Groep NV, UBS AG и Credit Suisse Group AG.

Отърсвайки се от най-слабото си представяне за последните 5 месеца, в понеделник Wall Street стартира сесията с печалби на фона на колабиращата цена на златото, което записа най-тежките загуби от началото на 80-те години.

По-рано днес европейските индекси регистрираха по-сериозен спад, след като стана ясно, че през април индексът ZEW се е понижил до 36,3 пункта от 46,5 пункта месец по-рано. Анализаторите прогнозираха, че индексът, който проследява очакванията на инвеститорите за 6 месеца напред, ще изгуби едва 3,5 пункта. 

Разочароващите данни съвпаднаха с песимистичните макроикономически новини от Китай, където растежът за първото тримесечие на годината се оказа по-слаб от очаквания.

FTSE 100 в Лондон изгуби 0,62% до 6305 пункта.

CAC 40 в Париж се раздели с 0,67% до 3686 пункта, докато германският DAX 30 се понижи с 0,39% до 7683 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:13 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още