fallback

Меркел предлага ранно пенсиониране вместо борба с младежката безработица

Екстравагантната идея за разрешаване на острия проблем с безработицата сред младите обаче едва ли е приложима в повечето държави

09:55 | 16.04.13 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Германският канцлер Ангела Меркел направи интересно предложение за решаване на проблема с младежката безработица в Европейския съюз. Както е известно, именно това е един от основните проблеми, който възпрепятства възстановяването на европейската икономика, тъй като в много от страните в еврозоната тя достига 50%.

Според Меркел ситуацията може да бъде облекчена чрез програми за ранно пенсиониране, които да освободят работни места, пише Ройтерс.

Към момента ЕС има план след 2014 година да бъдат заделени 6 млрд. евро за борба с младежката безработица. Особено остър е този проблем в Гърция, където младежката безработица (в нея попадат хората до 29-годишна възраст) е 59,3 на сто. В Испания и Португалия нивото също е над 50%.

„Не би ли било по-лесно да направим това, което Германия направи – за няколко години да се въведе програма за ранно пенсиониране,”, пита Меркел.

Подобни схеми може да се комбинират с регулации, задължаващи компаниите да наемат по-млади служители. С тях може да се отварят и работни места в публичния сектор, обяснява Меркел.

Проблемът обаче е, че в самата Германия подобни програми се считат за твърде скъпи и неефективни. Това ги поставя под остра критика. С оглед влошената демографска структура в почти всички страни на Стария континент и тенденцията за повишаване на пенсионната възраст идеята на Меркел изглежда доста екстравагантна за приложение.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:27 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още