fallback

Слаб финал на седмицата за борсите в Европа

Тревогите около Кипър и слаби икономически данни за американската икономка засилиха скоростта надолу

19:51 | 12.04.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

След двудневното си възстановяване в петък водещите европейски борсови индекси изпуснаха парата. Преди уикенда и без това се наблюдава леко понижение на склонността към рискове, споделиха участници на пазара, цитирани от CNBC.

Объркването около новите изисквания на Кипър, както и изненадващо слаби икономически данни за американската икономка засилиха скоростта на спускане.

По данни на кипърското правителство обаче страната няма да иска увеличение на международния пакет от помощи, а по-голяма подкрепа за болната икономика. В САЩ потребителското доверие, определяно от Мичиганския университет, се влоши.

Продажбите на дребно в страната неочаквано се свиха през март, след като възстановяването на заетостта се оказа по-слабо от очакваното и това се отрази негативно на потреблението. Спадът с 0,4% на месечна база, който е най-сериозният от юни, следва достигнатия 1% ръст през февруари, сочат данни на щатското министерство на търговията. Икономисти, участвали в проучване на Bloomberg, очакваха продажбите през март да останат без промяна. Най-слаби резултати отчитат търговците на електроника. Германският водещ индекс Dax загуби 1,61% до 7744,77 пункта. Все пак след три седмици на червено балансът за приключилата днес седмица за Dax е положителен – ръст от 1,12 на сто. MDax падна в петък с 0,64 на сто до 13307,89 пункта, а TecDax загуби 0,96 на сто до 929,31 пункта.

Индексът Stoxx Europe 600 загуби 0,9% до 292,39 пункта, след като преди това отбеляза най-силното си представяне за четири последователни дни от ранния януари насам. Все пак за цялата седмица бенчамркът остава на зелена територия с ръст от 1,8% заради силния старт, предизвикат от окуражаващи данни от Китай и по-добри от очакванията резултати за американския пазар на труда.

Френският CAC 40 отстъпи с 1,3% до 3725,14 пункта, а британският FTSE 100 падна с 0,5% до 6383,21 пункта.

В Германия на дъното на Dax се озоваха акциите на K+S със спад от 3,90% Причината за това бе предупреждение на Deutsche Bank. Привилегированите акции на Volkswagen се свиха с 3,3 на сто след публикуването данните за продажби. Според директор по продажбите Кристиян Клингер  март е показал, че пазарът няма да се подобри скоро.

Акциите на Deutsche Bank паднаха с 3,60 на сто заради материал в пресата. Според  Wall Street Journal ЕС може да въведе нов, по-строг стрес тест за банковия сектор. Иначе позакрепилият позиции през последните дни бранш днес отчете сривове на всички европейски борси. И акциите на  Commerzbank паднаха – с 2,75 на сто.

Книжата на Deutsche Telekom останаха без промяна, след като големите акционери в MetroPCS показаха готовност да приемат подобрените условия за сливане с T-Mobile USA.

Единственият победител на Dax беше Fresenius, чиито акции скочиха с 0,50 на сто. Книжата на листнатия на MDax производител на материали за производство на самолети Dürr скочиха с 4% след препоръка за закупуване от страна на UBS.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:46 | 06.09.22 г.
fallback