fallback

Борсите в Европа отстъпват на фона на поредната среща за Кипър

Водещите индекси прекъснаха четиридневната позитивна серия, която дойде заради силни данни от Китай и САЩ

11:32 | 12.04.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Борсовите индекси на основните пазари в Западна Европа прекъснаха възходящата си серия от началото на седмицата. Това се случва на фона на поредната среща за обсъждане на бъдещето на Кипър, която финансовите министри на страните от еврозоната провеждат в Ирландия.

Днес регионалният индекс Stoxx Europe 600 губи близо 0,5 на сто в началото на търговията до 293 пункта. Спадът идва след най-силната четиридневна серия за показателя от началото на януари досега, пише MarketWatch.

За малко повече от час водещият германски индекс DAX отстъпва с 0,8 на сто до 7 809 пункта. В Лондон FTSE 100 се понижава с половин процент, 0,6 на сто е спадът на френския индекс САС 40.

На срещата в Дъблин днес финансовите министри на страните от еврозоната трябва да разгледат плана за увеличаване на самоучастието на Кипър в спасителния пакет за страната. През последните дни оценката на необходимите за стабилизирането на страната средства набъбна до 23 млрд. евро, след като по-рано се очакваше 17,5 млрд. евро да бъдат достатъчни.

Днес еврото отстъпва минимално срещу долара до 1,3070 EUR/USD. Зелените пари пък продължават да флиртуват с психологическите 100 йени за долар, като двойката за пореден ден се колебае около 99,40 йени за долар.

На този етап фючърсите върху водещите борсови индекси в САЩ сигнализират негативна сесия. Преди старта на днешната търговия се очакват данни за продажбите на дребно в страната през март, като прогнозите са за спад заради по-ниските цени на горивата и свиването на продажбите на автомобили.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:46 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още