fallback

Финансовият министър на Австрия втвърди позицията си за банковата тайна

Мария Фектер обвини САЩ и Великобритания, че не могат да затворят собствените си международни данъчни “вратички”

22:19 | 11.04.13 г.

Финансовият министър на Австрия Мария Фектер продължава да държи твърд тон по въпроса за банковата тайна. Въпреки че канцлерът на страната Вернер Файман демонстрира готовност да бъдат облекчени правилата за банковата тайна и да се включи в системата за обмен на данни в Европейския съюз (ЕС), днес Фектер отправи тежки критики към Лондон и Вашингтон заради данъчните убежища под тяхна юрисдикция.

Финансовият министър на Австрия коментира, че промяната в законодателството не може да бъде “еднопосочна улица” и обвини САЩ и Великобритания в невъзможност да затворят международните данъчни “вратички” в щата Делауеър и Нормандските острови, съобщи CNBC.

“Делауеър и Невада са данъчни убежища и центрове за пране на пари, които също трябва да бъдат изсветлени”, коментира Мария Фектер пред вестник Die Presse. Тя допълни, че Великобритания е "остров на блажените за укриване на данъци и пране на пари".

Фектер допълни, че настоява Великобритания да се обвърже със същите правила, които се изискват от другите държави от Евросъюза, включително и Кипър. “Това, което ние искаме от Кипър, трябва да го поискаме и от Великобритания”, коментира тя.

Междувременно новият бюджетен министър на Франция Бернар Казньов предупреди Австрия, че рискува да влезе в “черния списък” за финансовите транзакции, ако не се съгласи да разкрие сметките на граждани на държавите от Европейския съюз пред техните правителства.

“Не е нормално държава като Австрия да не предоставя информация за граждани на ЕС, които имат сметки там”, коментира Казньов пред радио France-Info.

“Ако тези страни не сътрудничат, ако не се сключи споразумение за обмен на информация, която да дава възможност за пълна прозрачност в сърцето на Европейския съюз, тези страни се излагат на риска да се появяват в списъка на несътрудничещи държави и територии”, допълни той.

Властите в Люксембург също омекнаха по въпроса с банковите сметки и съобщиха, че до 2015 г. ще започнат да обменят данни за банковите служители. В тази връзка от Европейската комисия предупредиха Австрия, че има риск страната да се превърне в “самотна и неустойчива територия”, ако не приеме същите правила за обмен на данни в рамките на общността.

Междувременно европейски граждани започнаха онлайн петиция срещу данъчните убежища. Базираната в Брюксел група Transparency Europe организира подписката, като посочва, че в годините на икономии и увеличение на данъците общественото недоволство силно е нараснало.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:50 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още