fallback

Опасенията за икономиките потопиха европейските борси

Вместо нови стимули от страна на ЕЦБ, инвеститорите бяха изненадани от слаби бизнес перспективи

19:29 | 04.04.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Слабите данни за заетостта от САЩ и недобрите икономически перспективи на ЕЦБ за еврозоната потопиха европейските фондови пазари в четвъртък.

Водещият германски индекс Dax приключи сесията със загуба от 0,73% до 7817 пункта. След силен старт EuroStoxx 50 все пак се сви с 0,67% до 2 621,43 пункта и така загуби отчетения от началото на годината досега ръст. В Париж CAC 40 се сви с 0,77 на сто до 3 726,16 пункта, а в Лондон FTSE 100 загуби 1,19 на сто до 6 344,12 пункта.

„Слабата икономическа активност се запази и в началото на годината, а за втората половина на годината се предвижда постепенно възстановяване, което обаче е изложено на рискове“, изтъкна президентът на ЕЦБ Марио Драги, след като управителният съвет на ЕЦБ остави нейния основен лихвен процент без промяна на рекордно ниското в исторически план ниво от 0,75%, което обаче е най-високото за големите развити икономики.

Той посочи, че обсъжданията на месечното заседание на съвета са били пространни и че общото мнение е било за запазване на досегашното положение. Освен това президентът на ЕЦБ обаче добави, че централната банка ще запази гъвкава монетарна политика толкова дълго, „колкото е необходимо“.

Изследване на базирания в Лондон институт Markit, публикувано днес, показа, че бизнес активността в еврозоната е продължила да се свива през март, като спадът във Франция е до 4-годишно дъно, изпреварвайки дори лошите показатели в Испания и Италия.

Докато светът се възстановява от финансовата криза, ЕЦБ оказа по-малка подкрепа за икономиката в сравнение с централните банки в Япония, САЩ и Великобритания, които осъществяват мащабни програми за изкупуване на активи и понижиха основните си лихвени проценти на близки до нулевите нива.

Днес разширяване на мерките в тази насока бе обявено от новия управител на Японската централна банка Харухико Курода. Това доведе до силно обезценяване на йената и свали доходността по 10-годишните японски облигации до най-ниското ѝ ниво от десетилетие.

В сравнение с японската централна банка Bank of England (BoE) остана сравнително равнодушна. Тя не разшири програмата за купуване на облигации и остави основния лихвен процент на ниво от 0,5 на сто. Британският паунд скочи до 1,5144 долара от 1,5054 долара предния ден.

Сред отделните стойности на германския фондов пазар се открояваше Fresenius Medical Care. Специалистът в диализата иска да купи през следващите шест месеца собствени обикновени акции в размер на до 385 млн. евро. Акцията поскъпна с 2,85% до 55,60 евро.

Книжата на Deutsche Telekom поскъпнаха с 2,0%, след като американското дъщерно дружество T-Mobile докладва за увеличаващия се брой клиенти през първото тримесечие. И то тъкмо навреме, за да сигнализира на акционерите на MetroPCS, че T-Mobile може да постига ръст, казва анализаторът от Equinet Адриан Пел. "Ние се надяваме, че това ще подкрепи предложеното сливане на T-Mobile USA и MetroPCS."

Решението трябва да бъде взето на 12-и април на извънредно Общо събрание на акционерите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:06 | 07.09.22 г.
fallback