fallback

Франция не е изпълнила целите за дефицита през 2012 г.

И тази година правителството на страната няма да успее да свие дефицита в рамките на 3% от БВП

14:03 | 29.03.13 г.

Франция не е постигнала целите си за бюджетния дефицит през 2012 г., като се очаква същото да се случи и тази година. Това поставя сериозни предизвикателства пред правителството на президента Франсоа Оланд, което не успява да изпълни ключови ангажименти към европейските си партньори, съобщава FT.

Официалните данни сочат, че през миналата година дефицитът във Франция е бил 4,8% от брутния вътрешен продукт (БВП) при заложена цел от 4,5 на сто. Дефицитът за 2011 г. е коригиран леко нагоре до 5,3%.

Париж вече призна, че тази година няма да може да свие дефицита до 3 на сто от БВП, както беше съгласувано с Европейската комисия. Очакванията са, че дупката в хазната ще бъде 3,7%, заради което Франция поиска допълнително една година, за да приведе финансите си според европейските изисквания.

Дългът на Франция поражда най-силни опасения за бюджета на страната. Данните на националната статистическа служба сочат, че държавният дълг, включително ангажиментът на страната към спасителния фонд на еврозоната, се е повишил до рекордните 90,2% през миналата година, докато през 2011 г. беше 85,8%.

Франция не е имала балансиран бюджет от 1974 г. насам и е под силен натиск да намали огромните публични разходи, които възлизат на около 56% от БВП. В съвместно изявление финансовият министър Пиер Московиси и министърът на бюджета Бернар Казньов съобщиха, че през миналата година разходите са нараснали с 0,7% при 1,7% среден ръст през последните 5 години.

Миналия месец Йенс Вайдман от ЕЦБ призова кабинета на Франсоа Оланд да се придържа към фискалните цели, но правителството се оправда със спасителния план за Dexia и увеличението на вноската в бюджета на Евросъюза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:53 | 23.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още