IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оланд: Еврозоната може да се разпадне заради строгите икономии

Във Франция все пак ще има 75% супер данък върху богатите – той обаче ще бъде плащан от компаниите, даващи големи заплати

10:14 | 29.03.13 г. 29
Автор - снимка
Създател
<p>
	Във Франция все пак ще има 75% данък върху доходите над 1 млн. евро. Снимка: Ройтерс</p>

Във Франция все пак ще има 75% данък върху доходите над 1 млн. евро. Снимка: Ройтерс

Политиката на строги икономии в страните от еврозоната крие риск да доведе до разпадане на валутния съюз, предупреди френският президент Франсоа Оланд в интервю за обществената телевизия Франс 2.

"Мой дълг днес е да кажа на европейските ръководители, че безкрайното продължаване на политиката на строги икономии крие риск да доведе не до намаляване на дефицита, а до формиране на непопулярни правителства, които в определен момент ще се превърнат в лесна жертва на популисти", каза Оланд и приведе като примери Италия и Гърция.

В интервюто той обяви още, че компаниите ще трябва да плащат 75-процентов данък върху заплатите над един милион евро годишно, след като планът му за налагане на "супер данък", който щеше да засегне хората с високи доходи, бе отхвърлен от Конституционния съд.

Той предвиждаше със 75-процентова данъчна ставка да бъдат облагани доходите от над 1 милион евро годишно. Според Оланд прехвърлянето на данъка върху компаниите би било начин, чрез който най-заможните французи да бъдат накарани да помогнат за преодоляване на кризата.

"Придържам се към своето обещание", каза Оланд по време на едночасовото интервю, насочено да убеди френския народ, че той прави всичко възможно, за да стъпи икономиката отново на крака.

Предложеният данък все пак трябва да получи одобрение от парламента, посочва АП.

Френският лидер обеща, че въпреки усилията, които полага да намали бюджетния дефицит в обстановка на икономическа стагнация, на домакинствата през тази и следващата година няма да бъдат налагани нови данъци и няма да има данъчни увеличения за тях.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 6 rate down comment 1
bgMan
преди 11 години
Да бе ама те могат да си го позволят. На няколко пъти са износител номер 1 в света.Говорех за тези, които дават социални придобивки без да могат да си ги позволят.Ако идеш и почнеш да поръчваш и да ядеш в ресторант без да имаш намерение да плащаш - това как се нарича?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 0
hagan
преди 11 години
естественото състояние на бюджета е да харчи толкова колкото има приходи евентуално със минимален процент ръст за стимулиране на потреблението което ако не се получи се минава моментално на съкращаване на разходите до необходимите нива всички останали методи със допълнително увеличаване на разходите в името на бъдещи приходи са ПРЕСТЪПЛЕНИЕако банки не водят балансирана политика на инвестиции а трупат загуби е редно да фалират ида отворят пазара за по конкурентни банки устоичививсичко друго при което държавата да покрива загубите на частни банки е капитало комунизъм и е престъпление
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 4
SSIW
преди 11 години
Риска за разпадане на еврозоната се крие в невъзможността банковата система на юг да си осигури достатъчно ликвидност(ЕЦб се контролира от Германия), от там свиване на кредита за бизнеса и правителствата в тези държави, стагнация в икономиките им и политическа нестабилност, което като съвкупност, по един или друг начин ще наложи решаването на този проблем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 4
hagan
преди 11 години
миналата година съм билв германия 6 месеца и мога да кажа че е в пъти по социална държава от Гърция Кипър или Испания не социалната страна е проблема а злоупотреба със държавната политика от политиците
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 2
hagan
преди 11 години
еврозоната ще се разпадне ако няма строги икономииняма кой да напечата толкова пари
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 30 rate down comment 6
bgMan
преди 11 години
А стига бе.Ако се разпадне някога то няма да е заради строгите икономии а заради социалните безумици, които извратиха хората като им осигуряват начин да живеят без да работят.Прекалената загриженост за хората на социализма ги превръща в мързеливци и престъпници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още