IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оланд: Еврозоната може да се разпадне заради строгите икономии

Във Франция все пак ще има 75% супер данък върху богатите – той обаче ще бъде плащан от компаниите, даващи големи заплати

10:14 | 29.03.13 г. 29
Автор - снимка
Създател
<p>
	Във Франция все пак ще има 75% данък върху доходите над 1 млн. евро. Снимка: Ройтерс</p>

Във Франция все пак ще има 75% данък върху доходите над 1 млн. евро. Снимка: Ройтерс

Политиката на строги икономии в страните от еврозоната крие риск да доведе до разпадане на валутния съюз, предупреди френският президент Франсоа Оланд в интервю за обществената телевизия Франс 2.

"Мой дълг днес е да кажа на европейските ръководители, че безкрайното продължаване на политиката на строги икономии крие риск да доведе не до намаляване на дефицита, а до формиране на непопулярни правителства, които в определен момент ще се превърнат в лесна жертва на популисти", каза Оланд и приведе като примери Италия и Гърция.

В интервюто той обяви още, че компаниите ще трябва да плащат 75-процентов данък върху заплатите над един милион евро годишно, след като планът му за налагане на "супер данък", който щеше да засегне хората с високи доходи, бе отхвърлен от Конституционния съд.

Той предвиждаше със 75-процентова данъчна ставка да бъдат облагани доходите от над 1 милион евро годишно. Според Оланд прехвърлянето на данъка върху компаниите би било начин, чрез който най-заможните французи да бъдат накарани да помогнат за преодоляване на кризата.

"Придържам се към своето обещание", каза Оланд по време на едночасовото интервю, насочено да убеди френския народ, че той прави всичко възможно, за да стъпи икономиката отново на крака.

Предложеният данък все пак трябва да получи одобрение от парламента, посочва АП.

Френският лидер обеща, че въпреки усилията, които полага да намали бюджетния дефицит в обстановка на икономическа стагнация, на домакинствата през тази и следващата година няма да бъдат налагани нови данъци и няма да има данъчни увеличения за тях.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

16
rate up comment 5 rate down comment 0
hagan
преди 11 години
съгласен без финансова дисциплина е фалитпредсавете си едно предприятие да плаща повече на работниците си отколкото му е цялата печалба и като му свършат парите да взима заеми да плаща заплати със надежда за някаква бъдеща химера за по голяма печалба апсурд
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 6
SSIW
преди 11 години
" ...това е все едно в едно закъсало семейство да решат да се оправят не като си ограничат необоснаваните разходи, а като вземат още заеми и почнат да харчат за глупости... "Не е съвсем така, това е по-скоро следното: десетина страни, чиито производствени мощности "прашясват" (или не се натоварват на пълен капацитет), а безработицата им расте, защото голяма част от валутата, която използват е в единадесета страна (която няма намерение да я пуска обратно към първите десет страни), да си създадат нова валута, с която да задвижат предприятията и стокооборота помежду си, пък защо не и с дванайста страна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 9 rate down comment 1
Jimmy
преди 11 години
E, гърците и кипърците я пробваха тая рецепта да не се съобразяват с "тази безумица, наречена строга финансова дисциплина" и резултатите ги видяхме.Впрочем, това е все едно в едно закъсало семейство да решат да се оправят не като си ограничат необоснаваните разходи, а като вземат още заеми и почнат да харчат за глупости...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 10
Vesko94
преди 11 години
Финансовата дисциплина е добра, само обаче в границите на нормалното. Европа, под ръководството на Германия, прекали с тази дисциплина и резултатът е видим за всички- намаляване на жизнен стандарт, социално недоволство, по-ниска конкурентоспособност на ЕС( в сравнение със САЩ, Ю.Корея, Япония), все още високи нива на дълг към БВП. Колкото по-скоро се прекрати тази безумица, наречена "строга финансова дисциплина", толкова шансовете на Европа да тръгне по-бързо напред, нарастват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 11
lordrad
преди 11 години
В САЩ печатат здраво пазят си депозитите и имат растеж.В Европа затягат коланите орязват депозитите и няма растеж.У нас остров на стабилността и мизерията.Имаме два варианта голяма международна помощ от 100 милиарда евро или да можем да си печатаме валутата свободно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 2
hagan
преди 11 години
не съм запознат със тези теориии осветли Ни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 4
Jimmy
преди 11 години
Този човек не спира да дрънка глупости.След като дойде на власт с приказките колко лоши са мерките за финансова дисциплина и обещаваше популистки развързване на държавната кесия и растеж - резулатите не закъсняха:- Франция има рекордна безработица- крехкият растеж преди да дойде на власт Оланд вече и него го няма и страната мина на черевено- покупатебната способност на французите за пръв път намалява от 1984г. насам- Франсоа Оланд е най-непопулярният френски президент за последните 30 години. Това показва проучване на общественото мнение, според което рейтингът на Оланд е паднал с цели 5 процента през февруари до равнище от едва 30 на сто.Всеки може да направи сравнение със северните страни, където се спазва финансова дициплина, начело с Германия.А защо се получи така във Франция, начело с Франсоа Оланд?Отговорът го знаете, от книжлето на другаря Сергей Дмитриевич Станишев-"Защото са социалисти" !;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 12 rate down comment 0
hagan
преди 11 години
проблемите не идват от социалните придобивкив Ирландия проблема беше имотния балон и задлъжняване на банки и населениев Испания също в Португалия и Италия раздут бюджет в Кипър проблема е лекуването на заболели банки от гръцкия заем проблема не е социалната сфера а това че загубите са социализират а печалбите капитализирати се опитват да прехвърлят проблема от болната глава на здравата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 3
hagan
преди 11 години
съгласен съм проблема е еврото и докато със евро ще страдат и умират със емиграция на населението към западна Европано въпросът е друг имат ли право хората да се откажат от еврото или не защото уж доброволно се влиза но от там натам никой не ти дава право да мръднеш като продажба в робство еднопосочноимали реална демокрация в Европа и свобода или не?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 2
SSIW
преди 11 години
Да, съгласен съм с теб. Единствено остава да видим дали страните от юг са съгласни да стоят деситилетия наред с парализирана икономика , заради обстоятелството, че използват валутата на Германците (т.е. валутата, която се е концентрирала там) и дали няма да решат да си напечатат нова, с която да задвижат икономиките си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още