fallback

Фондовата борса в Кипър остава затворена до 2 април?

Решението е на борда на директорите на борсата, тъй като петък и понеделник също са почивни дни заради честването на католическия Великден на острова

10:27 | 28.03.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор

Кипърската фондова борса, която не работи от средата на март заради кризата, предизвикана от предприеманите мерки за осигуряване на спасителната финансова помощ за страната, няма да заработи и днес, каквато бе досегашната информация, а чак във вторник, 2 април. Това е съобщила за РИА Новости представителка на борсата.

„Днес борсата няма да отвори. Ще започнем работа във вторник, така реши бордът на директорите“, е казала тя. След двуседмична принудителна почивка петък отново е неработен ден за борсата заради празнуването на католическия Великден, а същото се отнася и за понеделник, 1 април.

След първоначалното решение за прекратяване на работата на борсата срокът му на действие бе удължаван на няколко пъти, докато бъдат съгласувани окончателно елементите на споразумението между Кипър и международните кредитори на страната.

В крайна сметка те доведоха до връщане на еднократния данък върху депозитите, но само за негарантираните на стойност над 100 000 евро, както и до преструктурирането на двете най-големи банки на острова - Bank of Cyprus и Cyprus Popular Bank, позната и под местното си наименование Laiki.

Междувременно рейтингите на двете банки, както и на страната като цяло, бяха понижени от международни рейтингови агенции, което неизбежно ще се отрази върху борсовите котировки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:43 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още