fallback

Фед да продължи с облекчаването на паричната политика

Скромният растеж на САЩ ще държи инфлацията под контрол, смята председателят на Федералния резерв на Минеаполис Нараяна Кочерлакота

21:34 | 27.03.13 г. 1

Скромният растеж на САЩ ще държи инфлацията под контрол и би трябвало Федералният резерв да продължи да облекчава паричната политика, за да понижи безработицата, коментира председателят на Федералния резерв на Минеаполис Нараяна Кочерлакота, цитиран от Ройтерс.

По думите на Кочерлакота най-добрият начин Фед да помогне на икономиката е да намали безработицата, като институцията следва да определи цел за безработицата от 5,5%.

Той допълни, че е необходимо да бъде коригирана и целта за инфлацията на Федералния резерв.

Миналата седмица ръководството на американската централна банка гласува да поддържа темповете на изкупуване на активи, докато не види трайно подобрение на пазара на труда. Институцията обеща също така да поддържа основната лихва близко до нулата, докато нивото на безработицата в страната не намалее до 6,5%, а инфлацията се поддържа под 2,5%.

Кочерлакота, който обаче тази година не е член на комисията, която определя политиката, очаква нивото на безработицата в САЩ да се задържи около 7% до края на 2014 г. Той прогнозира през тази година икономическият растеж да бъде около 2,5%, а през следващата – 3%.

Междувременно председателят на Федералния резерв в Бостън Ерик Розенгрен коментира, че има малко доказателства изкупуването на облигации от Фед да е причинило финансова нестабилност и тъй като мерките работят, според него те трябва да продължат да действат и през останалата част на годината.

Сандра Пианалто от Федералния резерв в Кливланд обаче смята, че централната банка трябва постепенно да свива програмата си за изкупуване на облигации, ако американската икономика продължава да показва признаци на подобрение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:12 | 19.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още