fallback

Allianz става най-големият застраховател в Турция

За застраховки в страната се харчат едва 1,3% от БВП, докато в Западна Европа този дял достига 7,9%

16:57 | 27.03.13 г.
Автор - снимка
Създател

 Allianz става най-голям застраховател и в Турция. Снимка: Getty images news

С най-мащабната си сделка от шест години насам най-голямата застрахователна компания в Европа - Allianz - става най-голям застраховател и в Турция. Базираният в Мюнхен концерн се е съгласил да придобие Yapi Kredi Sigorta – застрахователното подразделение на турската банка Yapi Kredi Bank, осигурявайки си значителен дял на бързо растящият пазар в южната ни съседка, съобщи Ройтерс.

Yapi Kredi Bank е четвъртата по големина банка в страната и има 6,5 млн. клиенти. Собственици са турската бизнес група Koc Holding и италианската банка UniCredit.

Мюнхенската компания ще плати за дял от 93,9% на банката в Yapi Kredi Sigorta 1,6 млрд. турски лири, или 883 млн. долара. След приключване на сделката Allianz ще направи търгово предложение и за останалите 6,1%.

Преди да осъществи сделката, Allianz разполагаше с 1,6 млн. клиенти в страната, основно в сферата на автомобилните и здравните застраховки. Компанията заемаше трето място в страната по отношение на здравните и животозастраховките и второ по имуществени застраховки.

В същия бомбастичен стил най-голямата германска застрахователна компания извърши придобиване за последно през 2007-а г. По това време Allianz увеличи дела си в руския застраховател Rosno и изкупи дяловете на миноритарните акционери на френското дъщерно дружество AGF. Главният изпълнителен директор Майкъл Дикман наскоро намекна на анализаторите за придобивания на стойност до 1 млрд. евро. В Турция Allianz се конкурира и с швейцарската компания Zurich и японския концерн Dai-Ichi Life.

Анализаторите за категорични, че сделката е положителна за Allianz. „Това изглежда, че е умна сделка“, пише Вернер Айзенман от DZ Bank. Финансирането едва ли ще е проблем, оценката също била разумна. Джой Фернихюз от Espirito Santo пояснява, че особено споразумението за дистрибуция е особено ценно.

Акциите на Allianz обаче загубиха1,2% от стойността си и са най-слабия компонент на Dax, а книжата на Yapi Kredi Sigorta се сриват с 9,5%.

Нарастващото население и повишаващият се жизнен стандарт в Турция доведоха до рязък ръст на търсенето на застраховки за автомобили, недвижими имоти, здравни и животозастраховки. Голяма част от населението е на възраст под 30 години, а за застраховки се харчат едва 1,3% от БВП, докато в Западна Европа този дял достига 7,9%. Със своите 75 млн. жители страната дава на застрахователите огромни шансове, но ценовата конкуренция е ожесточенa, поради което много от тях индексират загуби през последните години.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:32 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още