fallback

Европейските инвеститори се страхуват, че сделката за Кипър създава прецедент

Проблемите в Гърция и Испания могат да ескалират, тъй като облагането на депозитите с данъци вече е реална възможност, коментира анализатор

19:25 | 25.03.13 г. 3

Фондовата борса във Франкфурт. Снимка: Ройтерс

Акциите на италианските и испанските банки се сринаха в понеделник, след като европейски дипломат заяви, че споразумението за спасяването на Кипър, включващо данъчно облагане на големите банкови депозити, е модел за решаване на бъдещи банкови кризи в еврозоната, съобщава MarketWatch.

Stoxx Europe 600 се понижи с 0,27% до 293 пункта, след като по-рано през сесията достигна 297 пункта.

Италианските UniCredit SpA и Intesa Sanpaolo SpA изгубиха над 5,5%.

Пазарите в Европа стартираха сесията на зелена територия, но в следобедните часове изгубиха позиции, след като председателят на Еврогрупата Йерун Диселблум заяви, че спасителната програма за Кипър, която беше договорена в понеделник сутринта, представлява модел за разрешаване на бъдещи банкови кризи в еврозоната.

„Ако банките не могат сами да си помогнат, тогава ще говорим с акционерите и облигационерите да помогнат с рекапитализирането им. В краен случай, ако това е необходимо, ще се обърнем и към притежателите на незастраховани депозити“, допълва той.

Като част от спасителната сделка, която е в размер на 10 млрд. евро, Никозия се съгласи да преструктурира двете основни банки на Острова. Междувременно с еднократен данък ще бъдат обложени всички депозити над 100 хил. евро.

„Тази сутрин изпитахме облекчение при обявяването на сделката. Сега обаче не липсват и критики. Това е прецедент, който не вещае нищо добро за начина, по който ще бъдат решавани бъдещи банкови криза“, казва Питър Диксън, стратег на Commerzbank в Лондон.

„Те трябваше да прибегнат до депозитите и това не е хубаво“, допълва той.

„Сделката може да осигури временно спокойствие, но тя повдига и въпроси, тъй като капиталовите контроли и загубите по депозитите създават опасен прецедент“, коментират анализатори на Danske Bank.

„Проблемите в Гърция и Испания могат да ескалират, тъй като капиталовите контроли и облагането на депозитите над 100 хил. евро с данъци вече е реална възможност“, допълва те. CAC 40 в Париж изгуби 1,12% до 3728 пункта, DAX 30 се раздели с 0,51% до 7871 пункта, докато британският FTSE 100 се понижи с 0,22% до 6378 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:38 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още