fallback

Проблемите около Кипър продължават да тежат върху европейските борси

Абсолютната стойност на спасителната помощ е управляема, следователно пазарът може да поеме случващото се, коментира анализатор

19:39 | 22.03.13 г.

След волатилна седмица, преминала под фокуса върху спасителната помощ за Кипър, повечето основни индекси на европейските борси приключиха сесията на червена територия, съобщи MarketWatch.

Общоевропейският индекс Stoxx Europe 600 се понижи с 0,15% до 294,04 пункта, довеждайки загубата си за седмицата до 1,1% на фона на притесненията, че Кипър може да фалира или да напусне еврозоната, ако до понеделник не успее да постигне споразумение с кредиторите си от Европейския съюз и Международния валутен фонд, след като Европейската централна банка заплаши да спре спешното подпомагане за кипърските банки.

„Това, от което черпим увереност в настоящата ситуация, е, че макроикономическата обстановка остава силна и печалбите на компаниите надхвърлят очакванията“, пише в свои бележки Атиф Латиф, директор за търговските операции в Guardian Stockbrokers.

„Не смятаме, че ще се получи разпространение, като се има предвид, че абсолютната стойност на спасителната помощ е управляема, следователно пазарът може да поеме случващото се при положение, че ЕЦБ действа като кредитор от последна инстанция и при наличието“ на програмата за преки монетарни транзакции, добави той.

Днес един от последните планове за спасяването на страната на практика бе отхвърлен, след като Германия не прие възможността за включването на пенсионни фондове с държавни активи в инвестиционен фонд, който да бъде използван като гаранция за емитиране на облигации.

Френският индекс CAC 40 изтри 0,12% до 3 770,29 пункта, натрупвайки загуба от 1,9% за седмицата, а акциите на Société Générale SA поевтиняха с 2,5% до 27,43 евро.

В Германия DAX 30 отстъпи с 0,27% до 7 911,35 пункта, като седмичният спад достигна 1,6%, след като днес стана ясно, че индексът за бизнес климата в страната, съставян от института Ifo, се е понижил до 106,7 пункта през март от 107,4 пункта през февруари, опровергавайки очакванията за слаб ръст.

„Като се има предвид несигурността около Кипър и Италия, очакваме доверието на бизнеса да продължи да намалява. Нещо повече, ефектът от поскъпването на еврото в последната част на 2012 г. и в началото на 2013 г. вероятно все още не са били усетени от износителите през тази година“, пише в своя бележка Бен Мей, икономист за Европа в Capital Economics. Вследствие на това все още смятаме, че е прекалено рано да се надяваме за устойчиво икономическо възстановяване в Германия през 2013 г.“, добавя той.

Акциите на Salzgitter AG загубиха 2,9% от стойността си до 33,01 евро.

Британският индекс FTSE 100 успя да изстиска печалба от 0,07% в днешната сесия до 6 392,76 пункта, макар да приключи седмицата с понижение от 1,5%.

Пазарната капитализация на BP PLC нарасна с 1,85% до 457,70 пенса за акция, след като петролният гигант обяви програма за обратно изкупуване на акции на стойност 8 млрд. долара. Акциите на Royal Bank of Scotland Group PLC обаче понижиха стойността си с 2,4% до 293,30 пенса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:21 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още