fallback

BP ще изкупи обратно акции за 8 млрд.долара

Компанията връща на акционерите стойността на първоначалната инвестиция в смесеното дружество ТНК-BP, след като през октомври се съгласи да продаде своя дял

18:34 | 22.03.13 г.

Петролният гигант BP обяви, че ще изкупи обратно свои акции на стойност 8 млрд. долара, връщайки на акционерите средствата, които те бяха вложили в обърканата сделка за смесено дружество с руската компания Роснефт, съобщи ВВС.

От BP посочиха, че „се очаква да върнем на акционерите средства, равни на стойността на първоначалната инвестиция на компанията в ТНК-BP“, която бе осъществена през 2003 г. През октомври BP се съгласи да продаде на Роснефт своя дял от 50% в ТНК-BP срещу 17,1 млрд. долара в кеш и акции.

„Очакваме нашият дял в Роснефт да генерира дългосрочна стойност за BP и нейните акционери. Но тази програма за обратно изкупуване трябва да позволи и на нашите акционери да усетят в краткосрочен план ползите от стойността, която реализирахме от преобразуването на нашия руски бизнес“, заяви председателят на борда на директорите на компанията Карл-Хенрик Сванберг.

От BP очакват операцията по обратното изкупуване да отнеме между 12 и 18 месеца.

„През 2003 г. BP инвестира около 8 млрд. долара в брой, акции и активи за създаването на ТНК-BP“, припомнят от петролния гигант. „През следващото десетилетие BP получи общо 19 млрд. долара от дивиденти от смесеното дружество“, добавят оттам.

Макар че участието на компанията в смесеното дружество се оказа рентабилно, отношенията с партньорите често бяха пълни с противоречия. През 2011 г. консорциумът AAR се опита да блокира смесено дружество за сондажи в Арктика между BP и Роснефт чрез съда и планът бе изоставен.

Освен вътрешните препирни, на служители на ТНК-BP се наложи да се сблъскат с руските власти. Докато бе главен изпълнителен директор на ТНК-BP, Боб Дъдли, който сега ръководи цялата BP, стана свидетел на подслушването и нахълтване на руската полиция в неговия офис, бяха му повдигнати правни обвинения и имаше визови проблеми. В края на краищата той напусна страната през 2008 г.

Обвързването с Роснефт обаче ще задържи BP в Русия, позволявайки ѝ да продължи да проучва и разработва огромните енергийни ресурси на страната, включително в региона на Арктика. От Роснефт пък се облагодетелстват от знанията и уменията на BP в проучването в трудни и потенциално опасни условия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:42 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още