fallback

И Берсани маневрира към ново правителство в Италия

Лидерът на лявоцентристката коалиция призова парламентът да подкрепи новия кабинет

12:09 | 22.03.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор

Лидерът на лявоцентристката партия Пиерлуиджи Берсани призова партиите в парламента да подкрепят новото правителство – ход, който може да доведе до проясняване на политическите перспективи и преодоляване на безизходицата след неубедителните изборни резултати, предаде Ройтерс.

След среща с президента Джорджо Наполитано Берсани заяви, че “всички сили в парламента трябва да подкрепят ново правителство и програмата за реформи на лявоцентристката коалиция”.

Запитан дали това означава, че ще приеме подкрепата на дясноцентристката партия на Силвио Берлускони – опция, която досега Берсани категорично отхвърляше, той каза: “Да, ние призоваваме целият парламент да подкрепи нужните промени”, но не даде еднозначен отговор.

По думите му обаче дянсоцентристката коалиция отхвърля предложенията на неговата партия за борбата с корупцията и законодателството в сферата на конфликта на интереси.

Президентът на Италия Джорджо Наполитано приключи консултациите с политическите лидери и съобщи, че ще обяви окончателното си решение до часове.

По-рано Берсани се опита да спечели движението “5 звезди” на комика Джузепе (Бепе) Грило, който обаче също отхвърли идеята за коалиция. Това явно разгневи лявоцентристката коалиция, откъдето излязоха коментари, че движението не е проявило уважение.

Ако не се стигне до политическо споразумение, в Италия ще се проведат нови избори след няколко месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:02 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още