fallback

ЕС изнуди Кипър да затвори финансовата си система, твърди бивш централен банкер

Eвропейските правителства принуждават Кипър да погледне в друга посока, подчертава Анастасиос Орфиадис

17:40 | 20.03.13 г. 14

Предлагайки данъка върху вложителите в кредитните институции като условие за спасителната финансова помощ Европейският съюз на практика принуди кипърското правителство да затвори финансовата система на страната, заяви Атанасиос Орфиадис, бивш управител на кипърската централна банка, цитиран от CNBC.

Вчера вечерта обаче парламентът на средиземноморската държава отхвърли въвеждането на еднократния данък върху депозитите.

„Конфискуването на печалбите от банковата система не е начин за справяне с какъвто и да било проблем“, каза Орфиадис. „Ако европейските правителства не искат да запазят европейския проект, то в такъв случай принуждават правителствата – в конкретния случай кипърското – да погледне в друга посока“, добави той.

В момента Кипър преговаря и за получаване на някаква помощ от Русия, чиито бизнесмени и физически лица според различни оценки притежават около 20% от всички депозити в банките на острова.

Налице са опасения, че когато кредитните институции бъдат отворени отново, няма да има достатъчно пари за желаещите да закрият влоговете си. „Не мисля, че би било добра идея банките в Кипър да бъдат отворени, преди настоящата ситуация да бъде разрешена“, смята Орфиадис, който бе и служител на Федералния резерв на САЩ, а в момента е професор по икономикс в Масачузетския технологичен институт. 

Колкото до средствата за разрешаване на настоящата криза в Кипър той твърди, че „при сегашните обстоятелства това, което се случва обикновено, е други държави, например през Международния валутен фонд, предлагат заеми, като впоследствие тези заеми биват връщани“. „Вместо това европейските правителства изнудиха правителството на Кипър да затвори финансовата си система“, отбеляза бившият управител на кипърската централна банка.

„Не говорим изобщо за това да бъдат правени подаръци на някого“, подчерта той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:35 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още