fallback

Кипърските банки няма да работят най-малко до края на седмицата

Партийни експерти разработват резервен план за намаляване на сумата от 5,8 млрд. евро, която трябваше да бъде събрана от еднократния данък върху депозитите

16:37 | 20.03.13 г. 1

Кредитните институции в Кипър ще останат затворени най-малко в четвъртък и петък, като централната банка на страната подготвя официално изявление по този повод, съобщи ИТАР-ТАСС. Има обаче и съобщения, че лидерите на управляващата партия Демократичен сбор и на основната опозиционна Прогресивна партия на трудовия народ на Кипър са се обявили в подкрепа на затварянето им до вторник.

Още в събота централната банка нареди да бъдат блокирани всички електронни банкови транзакции, след като в Брюксел бе постигнато споразумение между правителството на Кипър и Съвета на министрите на държавите членки на еврозоната (т. нар. Еврогрупа) за антикризисна програма, включваща безпрецедентното условие за еднократен данък върху депозитите в кипърските банки. Поради тази причина целта на обявените неработни дни за банките бе да бъдат „замразени“ средствата, определени като обект на „антикризисното облагане“, да бъде предотвратено превеждането на средства зад граница от страна на вложителите или опити за понижаване на ставката върху средствата чрез раздробяването им на по-малки депозити.

Първоначалното предложение бе депозитите до 100 000 евро да бъдат обложени с данък от 6,75%, а тези над посочената сума – с 9,9%. Но след като късно вчера кипърският парламент решително отхвърли въвеждането на данъка, властите в страната се опасяват от тотален срив на банковата система, тъй като каквато и да било помощ от партньорите на страната от еврозоната се оказа под въпрос.

Нещо повече, днес австрийският министър на финансите Мария Фектер заяви, че Европейската централна банка ще прекрати финансирането на кипърските банки в петък, 22 март, ако не бъде разработен нов стабилизационен план. Досега ЕЦБ предоставяше извънредна помощ за запазване на ликвидността в двете най-големи банки на средиземноморския остров, които са на ръба на фалита.

Но докато банките остават затворени, населението на Кипър може безпрепятствено да използва банкоматите за теглене на средства в брой. В събота и неделя заради изплашените хора бяха налице прекъсвания на работата на банкоматите поради изчерпване на средствата, но впоследствие от централната банка на страната наредиха те да бъдат попълвани редовно с банкноти.

Междувременно говорителят на кипърското правителство Христос Стилианидис, цитиран от РИА Новости, заяви, че се разработва резервен план за понижаване на сумата от 5,8 млрд. евро, която ЕС изискваше чрез еднократния данък върху депозитите, за да отпусне спасителната финансова помощ за страната.

„В централната банка пристигна екип от експерти от всяка политическа партия, за да бъде обсъден план „Б“, свързан с финансирането и намаляването на сумата от 5,8 млрд. евро“, каза Стилианидис.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:26 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още