fallback

Европейските акции разшириха загубите

Данъчният хаос в Кипър продължава да оказва натиск върху пазарите

19:09 | 19.03.13 г.

Европейските акции разшириха загубите си в днешната сесия заради ситуацията в Кипър и опитът на правителството да обложи с безпрецедентен данък депозитите в банките.

Търговията на борсата в страната беше спряна днес, за да се избегнат потенциалните рискове за инвеститорите, съобщи MarketWatch. Борсата в Кипър ще остане затворена поне до четвъртък, както и банките, като са спрени всякакви банкови операции, за да не колабира финансовата система.

Общоевропейският Stoxx Europe 600 изтри 0,4% до 295 пункта. В Германия DAX 30 се понижи с 0,78% до 7 948 пункта, във Великобритания FTSE 100 изгуби 0,26% до 6 441 пункта, а във Франция CAC 40 регистрира спад от 1,29% до 3 776 пункта.

За пореден ден днес парламентът на Кипър отложи гласуването на законопроекта за въвеждането на данъка върху депозитите. Предстои президентът на страната Никос Анастасиадис да се срещне с лидерите на парламентарно представените партии, на която ще бъдат обсъдени „наличните планове за разрешаване на ситуацията”.

По последни данни парламентът трябва да разгледа предложение за нулев данък върху депозити до 20 000 евро, 6,75% върху депозитите между 20 000 и 100 000 евро и 9,9% върху депозитите над 100 000 евро.

Целта е Кипър да набере 5,8 млрд. евро от вложителите, които да използва за финансовата стабилизация. Това е и едно от условията за отблокирането на спасителния кредит от партньорите на страната в Европа.

Самият Анастасиадис пък вече изрази недоверие, че предложението ще бъде одобрено, тъй като в 58-местния парламент представителите на оглавяваната от него партия разполагат с едва 20 места.

Русия реагира остро на новините от Кипър заради силното присъствие на руски граждани на острова. Днес се появиха и слухове, че властите на страната обмислят вариант, при който да изключат от облагане депозитите на руските граждани, за да не се стигне до смъртоносен за банковата система отлив на вложители.

Всичко за спасяването на Кипър четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:44 | 01.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още