fallback

Ryanair поръча 175 самолета от Boeing

Сделката е ключова за американската компания, след като в понеделник основният й конкурент Airbus спечели поръчка за рекордните 24 млрд. долара

18:04 | 19.03.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Изпълнителният директор на  Ryanair Майкъл О'лиъри. Снимка: Ройтерс

Ryanair планира да увеличи флотилията си с една трета до 400 пътнически самолета, след като поръча от Boeing 175 машини на стойност 15,6 млрд. долара, съобщава BBC.

За момента нискобюджетният авиопревозвач има 305 самолета. Поръчката ще позволи амортизирането на някои по-стари машини.

Сделката е ключова за американската компания, след като в понеделник основният й конкурент Airbus спечели поръчка за рекордните 24  млрд. долара от индонезийската компания Lion Air.

През 2013 г. Ryanair се надява да увеличи броя на пътниците си до 100 млн. на година.

Компанията, която винаги е предпочитала Boeing и остава един от малкото авиопревозвачи в света, които летят единствено със самолети на американския авиопроизводител, обяви, че е получила отстъпка в цената, без обаче да пояснява колко голяма е била тази отстъпка.

Поръчката е за Boeing 737-800, чиято цена е 89,1 млн. долара за единична бройка. При големи поръчки обаче американската компания предоставя отстъпки, които могат да понижат цената наполовина.

Сделката донякъде смекчава провала на преговорите с Lion Air за поръчката на 234 пътнически самолета.

През последните месеци репутацията на Boeing пострада, след като Dreamliner 787 – най-новият самолет на компанията, бе приземен поради проблеми с акумулаторите, които в няколко случая се самозапалиха по време на полет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:01 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още