fallback

Сделката за Кипър потопи европейските индекси

Данъкът върху депозитите буди опасения, че Испания може да се окаже следващата, която ще предприеме подобна мярка, коментира анализатор

18:59 | 18.03.13 г. 3

Фондовата борса в Лондон. Снимка: Ройтерс

Европейските индекси приключиха сесията в понеделник с повсеместни загуби в светлината на предложението за налагане на данък върху депозитите в Кипър като част от противоречив спасителен план за страната, съобщава MarketWatch.

Stoxx Europe 600 изгуби 0,21% до 297 пункта.

Загубите отразяват предпазливостта на пазарите в Азия и резкия спад на щатските индекси при отварянето на Wall Street.

Спасителният план за Кипър в размер на 10 млрд. евро включва безпрецедентен данък от 6,75% върху депозитите до 100 хил. евро и 9,9% върху сумите над тази граница. Това е първият път от началото на кризата в еврозоната, когато собствениците на депозити ще  изгубят пари. Предложението събуди опасения, че подобни мерки могат да бъдат въведени и в други страни от еврозоната.

По последна информация гласуването на идеята се отлага с един ден, тъй като президентът на страната Никос Анастасидас иска предоговаряне на условията по сделката. 

„Могат ли собствениците на депозити в Кипър и други страни от периферията на еврозоната да се чувстват спокойни? Може би не. В крайна сметка схемите за гарантиране на депозитите не предоставят защита срещу данъци. Сега трябва да оценим опасността дали и други правителства няма да се изкушат да последват примера на Никозия. Ето защо рискът от банкова паника нараства“, коментират анализатори на  Danske Bank.

Данъкът върху депозитите в Кипър буди опасения, че Испания може да се окаже следващата, която ще предприеме подобна мярка, коментира Предраг Дукич, стратег на CM Capital Markets в Мадрид.

„Това определено е възможност и сега имаме прецедент. Ако се е случило в Кипър, защо да не се случи и другаде? Тези две страни (Кипър и Испания) си приличат“, допълва той.

„От друга страна обаче, ако сме рационални, не мисля, че испанските банки ще бъдат спасявани отново, тъй като те вече бяха спасени. И все пак не знаем, какво ще се случи след една година, тъй като банките продължават да държат голямо количество токсични активи, които трябва да изчистят от балансите си“, коментира Дукич.

Европейските индекси стартираха сесията със силен спад, но по-късно успяха да възстановят част от загубите си. Според Дукич тази тенденция може да се използва, за да се заемат нови позиции. „Бичият пазар вероятно ще продължи, въпреки че е трудно да си представим, че в определен момент няма станем свидетели на корекция“, изтъква той.

Дукич отбелязва, че според някои наблюдатели ситуацията около Кипър може да се окаже катализатор за тази корекция.

Банките се оказаха основни губещи в Европа. Италианската UniCredit SpA се раздели с над 3,5%, докато френската Société Générale SA изгуби над 3%.

CAC 40 в Париж се раздели с 0,48% до 3825 пункта. DAX 30 във Франкфурт изгуби 0,4% до 8011 пункта, а FTSE 100 в Лондон се понижи с 0,49% 6458 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:16 | 23.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още