IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Денис Гартман: Президентът на Кипър е глупак

Инвеститорът определи като "кражба" идеята за въвеждане на данък върху депозитите

16:29 | 18.03.13 г. 27
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Никос Анастасиадис. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Никос Анастасиадис. Снимка: Ройтерс

Предложението вложителите в банките в Кипър също да допринесат за спасяването на страната разклати сериозно същността на банкирането. Това коментира инвеститорът Денис Гартман, автор на "Писмото на Гартман" – ежедневен коментар на световните капиталови пазари, цитиран от CNBC.

Нещо повече - Гартман нарече новия президент на Кипър Никос Анастасиадис „глупак“.

Инвеститорът определи идеята, която изненада мнозина, като „кражба“. „Кипърското правителство взима ... открадна ... Всъщност наричайте това както искате, но ние ще го наричаме кражба“, посочва той в последното си „Писмо“, което излезе днес.

„Президентът Анастасиадис е глупак. Той каза, че последствията от отхвърлянето на споразумението ще се изразят в рухването на поне една от големите банки в Кипър. Той обаче избра да нападне икономическата система като цяло и така застрашава самото евро“, коментира той.

Денис Гартман допълва, че това е „най-голямата новина от тази година досега“, както и че „решението ще отеква в продължение на дни, седмици, месеци и години“.

Парламентът на Кипър все още не е взел решение за въвеждането на спорния данък. Вотът беше отложен за утре, а според Гартмън той няма да бъде успешен.

Инвеститорът подчертава, че до провеждането на процедурата по гласуването предложението ще е събрало толкова сериозна опозиция, че може и да не стане факт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:28 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

16
rate up comment 7 rate down comment 2
Ибн ал Кан
преди 11 години
Гледайте позитивно! :)Ако не се приложи плана въпросните банки ще фалират и вложителите им ще изгубят много повече от въпросния данък! :)Вариантите са два: или си продават *** на Русия или на другите кредитори! :)Стават руска средиземноморска колония започват да продават газ на Германия! Ура!Тръбата може да я наречем "По-южен поток" :) )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 0
0pk
преди 11 години
Един крадец нарича друг крадец - крадец. Кога ли ще се промени светът? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 24 rate down comment 2
lozkhris
преди 11 години
Момчета,четете западната преса.На срещата на върха в Брюксел териерите на Меркел са влезнали и са държали всички финансови министри до сутринта докато не приемат това решение.След това всички вкупом започват да се хвалят, а Бюйтър дори публикув преди 2 ч статия,че това е началото на края на кризата и че Европа най-накрая направила каквото трябва. Само че никой не казва на какво мнение са основните вложители в Кипърските банки - руснаците. Нищо не се казва и ЗАЩО точно в Кипър се прилага това,а не беше направено с гръцките,или испански банкиМного просто-защото там са германските и френски пари, не рускитеЕ...наистина е жалкоГермания постигна целта си - владее Европа както искаше Хитлер, само че по друг начинПредполагам,че отвъд Океана са отворили шампанското - там толкова обичат Китай и Индия, че всяка новина за погрома на Европа е повод за празник...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 14 rate down comment 3
rainmaker
преди 11 години
Виждам че много хора се отдалечават все повече от реалноста. Нека да разгледаме как би трябвало нормално да премине процеса с една закъсала банка. Вариант 1. Намират се инвеститори и капитла се увеличава. Kредиторите на банката/вложители са ок. Вариант 2. Банката си фалира като си му е реда. Kредиторите/вложители изгърмяват. Ако има схема за защита на малки вложители те си получават компенсациите. Не знам защо всички очакват сега банките да се спасяват и никoй да не губи. Това не е нормално. Затова сме в сегашната ситуация. Дълговете от банковата система се трансферираха в дългове на правителствата. И сега когато kредиторите/вложители на банките ще трябва да понесат част от тежеста всички изглеждат шокирани. Какво стана с убежденията че банките не трябва да се спасяват???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 10 rate down comment 0
Lucifer
преди 11 години
...казаха че им ги изплащат без тия 10% дето вече са ги запорирали...явно положенето не е лошо а направо отчайващо...и ако това се оформи като практика за цяла южна европа...*** ти гръцката демокрация а за пазар да не говорим изобщо...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 19 rate down comment 2
rmarkov
преди 11 години
Нямам нищо против Европа или САЩ или която и да е друга държава или регион. Само да не се мешат в работата на демократично избраното българско правителство при провеждането на фискалната и монетарна му политика. Това е всичко!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 11 rate down comment 1
deant
преди 11 години
Положението е още по лошо, защото банките са блокирани и хората в момента дори немогат да си изтеглят парите в кеш. Случайно да не изпразнят банките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 2
deant
преди 11 години
Няма воля, защото управниците са назначени и с промити мозъци. Както виждаш всички наши политически партии са ПРО-евро ориентирани. Същото е и на запад. Между другото ЕС обсъжда учебни програми за всички държави, подобни на полит икономиката едно време. Ще се пробвам да намеря данни по въпроса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 31 rate down comment 2
Lucifer
преди 11 години
Леле....от начало не разбрах и си помислих че е само данък върху лихвите както у нас и се чудех за какво е толкова тая паника а то било направо 10% конфискация. Убеден съм че или няма изобщо да го изгласуват в парламента им за да не ги линчуват с камъни или ако все пак го направят ще е с много по-голям %, защото вижда се че ще е за пръв и последен път, после направо няма да има после....най-много кипър да стане целия турски...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 15 rate down comment 8
rmarkov
преди 11 години
...както и всички в България подкрепят валутния борд, който играе абсолютно същата злокобна роля в България, както еврото за страните-членки на зоната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още